Most, hogy nagyjából nincs pénz semmire, az állam 3 milliárd forintért megvásárolta a Nemzeti Sportot. Innentől közszolgálati feladatai lesznek, szól az indoklás, miközben nem várható változás a napilapban. Ahogy eddig is, várhatóan továbbra is az lesz majd benne, amit a hivatalos sportadminisztráció olvasni szeretne.
Zoom
Fotó forrása: Orbán Viktor Fb-oldala
A Magyar Közlönyből derült ki, hogy Orbán Viktor kedvenc napilapja az államigazgatáshoz kerül. A gondos, hónapokig tartó előkészületekről szólva a Napi.hu arról ír, hogy „Nagy Márton miniszter a Nemzeti Sport című sportlapot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft.-ben az állami tulajdonosi jogok gyakorlójának a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-t jelölte ki. Az N.S. Médiát nyáron alapította napilapkiadásra a Nemzeti Sportot eddig megjelentető - jelenleg több mint nyolcan lapot kiadó - Mediaworks Hungary Zrt., amelynek tulajdonosa a Fidesz-közeli KESMA médiaalapítvány. A HVG számolt be arról augusztusban, hogy a Mediaworks önálló cégbe (N.S. Média) szervezte ki Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc sportlapját. Most ez a cég került állami tulajdonba. "Az adásvétellel az ügynökség legfőbb célja az értékmegőrzés mellett a napilap közszolgálati feladatainak ellátása, melyre a jövőben kiemelt hangsúlyt fektet a társaság" - írta az új állami tulajdonos, azt is hozzátéve, hogy "továbbra is stabil háttérrel működhet tovább hazánk egyik legrégebbi napilapja".
A régi és új szervezeti adatokat megvizsgálva az állam 3 milliárd forintja inkább a kormánypárti lapkiadónak nyújtott ajándéknak tűnik. Nem várható semmilyen változás ugyanis, hiszen a bevásárlás után kizárt, hogy leváltanák a főszerkesztőt, Szöllősi Györgyöt, aki régóta sokkal „több”, mint újságíró. Született „közszolgálati” ember, a miniszterelnök bizalmasa és intézmény a mesterségesen alakítgatott sportsajtó világában. A Nemzeti Sport főszerkesztői széke betöltése mellett ő a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a frekvenciapályázat érdekében történő cégkeveredés után az idén januárban indult Sportrádió tulajdonosa, a Külügyminisztérium által is támogatott Puskás-ügyek hivatalos nagykövete, és a Puskás Ferenc-relikviákat értékesítő kft. meghatározó tulajdonosa, haszonélvezője.
Szöllősi György kimozdíthatatlan "közszolgálati" beágyazottsága mellett más személyi összefüggés is az állami költés haszontalanságára mutat. A Médiaworks sport divíziójának igazgatója ugyanaz a Ballai Attila, aki egyben a nyáron létrehozott N.S. Kft.-nek is az ügyvezetője, s amelyet most az állam megvásárolt. Azaz a mostani 3 milliárdos üzlet nélkül is hibátlanul teljesíti a „közszolgálatot”.
(Kuruc.info)