Az év első kilenc hónapjában 5592 lakástűzben 443-an sérültek meg, és 58 ember vesztette életét - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t a fűtési szezon indulása kapcsán.
A közlemény szerint az áldozatok többsége füstmérgezést szenvedett.
A legfiatalabb áldozat 28 éves, a legidősebb 102 éves volt. A tűzoltók égő épületekből 310 embert mentettek ki.
A leggyakrabban idős emberek vesztették életüket, mert általában, mire észlelik a tüzet, már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be - tették hozzá.
Mint írták: a leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott, amikor áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. Ugyanakkor a lakástüzek 38 százalékát tíz percen belül eloltották a tűzoltók.
Arról is beszámoltak, hogy 704 alkalommal a kéményben keletkezett tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban vagy a nappaliban csaptak fel a lángok.
A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 255 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást - sorolták.
Felhívták a figyelmet arra: a tragédiák megelőzhetők, ha a fűtési szezon kezdetekor szakemberrel, illetve kéményseprővel ellenőriztetik az emberek a fűtési berendezéseket, illetve a kéményt. Emlékeztettek: magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.
Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be - figyelmeztettek.
Szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt - tartalmazza a közlemény.