Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták - közölte a rendőrség a honlapján péntek hajnalban.
Zoom
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjába csütörtökön 22 óra után érkezett bejelentés arról, hogy Budapest XI. kerületében - egy Lecke utcai társasházban - egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, és be akar jutni az ingatlanba - áll a tájékoztatásban.
A megerősített létszámban kiérkező rendőrök a férfit intézkedés alá vonták, de ő az egyenruhásokra támadt. A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták.
A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.
Baumann Péter r. főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.
Videón az elfogás:
Kitűzték a fekete lobogókat a rendőrségi épületekre
A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjának helytállása előtt, aki szolgálatteljesítés közben halt meg, miután egy támadó késsel megsebesítette csütörtökön Újbudán.
Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata azt közölte pénteken a Police.hu oldalon, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Magyarország rendőrsége mély megrendüléssel osztozik az elhunyt kolléga családjának fájdalmában.
A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves - tették hozzá. "Nyugodj békében, Péter!" - írták.
Zoom
Rendőrök elleni halálos támadások Magyarországon
1988. november 2. - Miskolcon, az Avas-déli lakótelepen egy bolti lopáson ért 22 éves férfi rátámadt az önkéntes rendőrökre. Az egyik megütött rendőr elesett és beütötte homlokát a járdába, sérüléseibe a kórházba szállítás közben belehalt.
1988. november 4. - A budapesti Fehérvári úton közlekedő 47-es villamoson több fiatal megtámadta a garázda magatartásuk miatt fellépő Bukszár Tibor rendőr főtörzsőrmestert. A polgári ruhában utazó, de rendőr mivoltát felfedő férfit az egyik megállóban lelökték a járműről, majd az egyik 16 éves fiú a tőle elvett fegyverrel hátulról halálosan megsebesítette.
1992. szeptember 13. - Vácott Máté András rendőr zászlós üldözőbe vett két autólopással próbálkozó fiatal férfit, akik egyike rátámadt és két késszúrással meggyilkolta.
1994. január 2. - Veszprémben a tanulmányi szabadságát töltő Kovács Károly rendőr főhadnagy, a városi kapitányság egyik bűnügyi vezetője egy szórakozóhelyen szóváltásba, majd verekedésbe keveredett a személyzettel, akik halálra verték.
2001. július 28. - Gödöllőn egy autós halálra gázolta az őt igazoltatni akaró Kiss Tamás rendőr őrmestert, majd áldozatát cserben hagyva elhajtott a helyszínről.
2003. május 13. - A főváros II. kerületében a rendőrség egyik speciális alakulata megkísérelt elfogni egy villa kirablására készülő bűnözőt. A férfi a felszólításra nem adta meg magát, és közvetlen közelről többször rálőtt Borsos József rendőr századosra, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe, de maga is életveszélyesen megsebesítette támadóját.
2004. szeptember 25. - Feltehetően családi konfliktus miatt lőtt rá egy rendőrre Salgótarjánban egy férfi engedéllyel tartott sörétes vadászfegyverével. A rendőr a kórházban belehalt sérüléseibe.
2008. február 11. - Esztergomban egy családi viszályhoz riasztott rendőr járőrre lőtt rá egy 56 éves férfi engedély nélkül tartott pisztolyával. A rendőrök egyike, Borbély Zoltán zászlós a helyszínen meghalt.
2010. július 23. - Budapesten egy közúti ellenőrzés elől menekülő autós a Keleti pályaudvarnál a megállítására keresztbe állított rendőrautót látva hátramenetbe kapcsolt, és halálra gázolta az őt üldöző rendőrautóból elfogására kiszálló Radovic Dusán rendőr zászlóst.
2010. augusztus 4. - Alsóörsön egy gépkocsi igazoltatása közben egy másik autóból többször rálőttek Gamauf János rendőrre, aki a helyszínen életét vesztette, a golyók végeztek az ellenőrzött jármű egyik utasával is. A tettes a bűncselekmény helyszínétől nem messze öngyilkosságot követett el.
2012. október 11. - A Csongrád megyei Apátfalván egy osztrák férfi, aki előzőleg Hummer terepjárójával leszorított az útról egy traffipaxos rendőrautót, szándékosan halálra gázolta az őt megállítani akaró motoros járőrt, Kenéz Imre törzszászlóst.
2016. október 26. - A Győr megyei Bőny községben a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója engedély nélkül tartott gépkarabélyával többször rálőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda két munkatársára, akik házkutatást akartak nála tartani. A rendőrség hivatalos verziója szerint az egyik golyó megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot.
Újabb videó - a gyilkost kitakarták, mert jogai vannak:
"Miért kell egy rendőrnek meghalnia ahhoz, hogy végre fegyvert használhassanak?"
Este 6-kor közös gyertyagyújtás az újbudai rendőrkapitányság előtt - a Mi Hazánk közleménye:
Miért kell egy rendőrnek meghalnia ahhoz, hogy egy késsel támadó bűnöző ellen végre fegyvert használhassanak? – teszi fel a kérdést Novák Előd a Facebook-oldalán, melyen élő bejelentkezése látható az újbudai rendőrkapitányság épülete előtt, ahol mécsest gyújtott.
Isten nyugosztalja a 29 éves Baumann Péter főtörzsőrmestert! A Mi Hazánk osztozik a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt rendőr hozzátartozóinak gyászában, és javasolja posztumusz előléptetését, továbbá azt is kezdeményezzük, hogy az elfogásban részt vevő rendőröket részesítsék soron kívüli elismerésben! Kitüntetést érdemel az a rendőr, aki a jelenlegi, túlzottan szigorú szabályok ellenére használni merte fegyverét. Novák Előd országgyűlési képviselőként ma parlamenti indítványban kezdeményezi a rendőrök szolgálatteljesítés közbeni fegyverhasználati jogának szélesítését, továbbá az állomány szúrás- és vágásálló mellénnyel való felszerelését is.
Szecsődi Patrik, a Mi Hazánk helyi önkormányzati képviselője azt kezdeményezte, hogy Újbuda saját halottjának nyilvánítsa Baumann Pétert, a temetés költségeit is átvállalva.
Néma megemlékezésre, közös mécsesgyújtásra is hívjuk az együttérzést kifejezni szándékozókat január 13-án, pénteken 18 órakor az újbudai rendőrkapitányság elé (XI. kerület, Bocskai út 90.).
Kétszer szúrta szíven
A Blikk információi szerint kétszer szúrták szíven az elhunyt Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert, aki belehalt a sérüléseibe. A fiatal rendőr egy hónap múlva töltötte volna be a 30. életévét, a barátnője gyászolja.
A másik két rendőr, akikre szintén késsel rontott rá a támadó Újbudán, a végtagjain – egyikük a bordatájékon is – sérült meg.
Zoom
Könyörögtek a gyilkosnak
– Arra ébredtem fel, hogy szörnyű zaj van az utcán. Azt gondoltam, megint valami banda. Kinéztem, és akkor már láttam a két rendőrt, ahogy üldöznek valakit. Az üldözött nem akart megállni, ekkor a rendőr fölszólította, majd leadott egy figyelmeztető lövést” – mondta el a lapnak egy szemtanú, aki hozzátette: a rendőrök „könyörögtek neki, hogy álljon már meg, de nem akart. A rendőr a lábára célzott, elesett, de még ekkor sem akart megállni”.
– Percekig könyörögtek neki. Le a kalappal a rendőrök előtt – hangsúlyozta a szemtanú, aki ekkor még nem tudta, hogy már érkezik az erősítés, ezért segítséget hívott:
– Én felhívtam a 112-t, hogy jöjjenek és segítsenek. Nem tudtam, hány rendőr van, vagy mi történik... csak segítsenek ennek a két rendőrnek! Ekkor láttam, hogy az Eteléről bekanyarodott egy rendőrautó és megérkezett nekik az erősítés.
Erzsébet elmondta, hogy nem ismerte fel a támadót, de lehet, hogy csak azért, mert túl messziről látta. Abban azonban biztos volt, hogy a késelő drogos volt, avagy alkohol befolyása alatt állt.
Hősi halottá nyilvánítják a megölt körzeti megbízottat
A rendőrség elindította a csütörtök este megölt Baumann Péter körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát - jelentette be a rendőrség szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Gál Kristóf elmondta, hogy együttérzésükről biztosítják kollégájuk hozzátartozóit.
Zoom
Csütörtök este tíz óra után többen is bejelentést tettek a rendőrségen, hogy a főváros XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban egy lakó egy másikra próbálja rátörni az ajtót. Az elmúlt években kialakított szigorú protokoll szerint több rendőri egység is elindult a helyszínre, az egyik a sértettel vette fel a kapcsolatot, míg a másik, egy három rendőrből álló csoport a támadó elszámoltatását, elfogását kezdte meg - közölte a szóvivő.
A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült. Ott az egyik járőr figyelmeztetőlövést követően lábon lőtte őt, majd elfogták. A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, valamint a támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, Baumann Péter, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban meghalt.
KNYF: nem terrorcselekmény történt
Nem terrorcselekmény történt Budapesten csütörtök este, amikor három rendőrt megkéseltek a XI. kerületi Lecke utcában - hangsúlyozta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője az ügyben tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.
Fürcht Pál főügyész közölte: a KNYF több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz, amely bűncselekmény két sértett esetében kísérleti szakban maradt.
Az ilyen esetekre kiemelt figyelmet fordít az ügyészség - mondta, hozzátéve: aki rendőr sérelmére ilyen súlyos bűncselekményt követ el, az fokozottan veszélyes a társadalomra.
A támadót őrizetbe vették, ezekben a percekben hallgatják ki - közölte Fürcht Pál.
Hangokat hallott szegény, csak meg akarta menteni a szomszédját...
Hangokat hallott, ezért törhette rá az ajtót a felette lakóra az a zavart viselkedésű férfi, aki csütörtök éjjel halálra késelt egy rendőrt az újbudai Lecke utcában – írja a Telex. Információjuk szerint a 30 év körüli, rendkívül izmos, 80 kiló körüli férfi már szerda este megpróbálta agresszíven rátörni az ajtót szomszédjára, de akkor nem sikerült neki. Csütörtök este hét óra körül körbejárta a négyemeletes házat, és mindenkihez becsengetett.
„Nem látjátok, mi történik itt? Nem lakik itt senki?” – ezt üvöltötte a férfi agresszíven, többször mutatott a szemközti házakra, a sötét utcára, láthatóan zavart állapotban volt, de aztán elcsendesedett. Pár órával később, este tíz óra körül törte rá az ajtót a fölötte lakó szomszédjára, teljesen beszakítva azt.
A férfi "meg akarta menteni" a fölötte lakót, de nem tudni, mitől, mert teljesen csendes volt a ház. Miután beszakította az ajtót, a férfi bevallotta a betörés tényét, közben pedig kiérkeztek a rendőrök is.
Az ügyészség szerint bilincselés közben rántott kést az elkövető
Alább a közleményük:
A rendelkezésre álló adatok szerint 2023. január 12-én 22 óra körül egy Budapest XI. kerületi társasház lakói bejelentést tettek a rendőrségen, miszerint az egyik lakás zárva lévő ajtaját egy, a házban lakó férfi kalapáccsal betörte azért, hogy a lakásba bemenjen.
A helyszínre érkező rendőrök közül hárman a társasház folyosóján intézkedés alá vonták a 35 éves férfit, majd megkezdték a férfi bilincselését, aki ekkor hirtelen az intézkedő rendőrökre támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során a férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel a rendőrökre támadt, és annak érdekében, hogy őket megölje, mindhárom rendőrt megszúrta.
A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést, míg a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, aki az elszenvedett sérülés miatt életét vesztette.
A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében nyomozócsoportot hoz létre.
A nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, gyanúsítotti kihallgatását követően – amely nyomozati cselekmény jelenleg is folyamatban van –, indítványozza letartóztatásának elrendelését.
Valamilyen szer hatása alatt lehetett
A házban lakó szemtanú az Indexnek elmondta a tettesről, hogy sűrűn járt le a közeli edzőterembe, gyakran nyúlt szerekhez is, szeretett kötözködni. Azt gyanítja, a férfi valamin összeveszhetett a szomszéddal a lépcsőházban, majd rá akarta törni az ajtót a lakókra, akik kihívták a rendőröket.
A férfit a rendőrök kivezették a lépcsőházból, ám ekkor előrántott egy kést vagy valamilyen szúróeszközt. A rendőrt, aki az incidens során végül életét vesztette, már a lépcsőházban leszúrta, egy másikat a combján, a harmadikat a mellkasánál és a vállán sebesített meg.
A szemtanú, aki szerint a késelő valamilyen szer hatása alatt lehetett, azt is hozzátette, az egyik szomszéd megszámolta: 42 rendőrautó érkezett ki a házhoz este.
Még ő van felháborodva
Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére azt mondta, hogy a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett vallomást a kihallgatása során, és panaszt tett a gyanúsítás ellen.
(MTI - Police.hu - Blikk nyomán)