Egy forint kártérítést sem fizetett még a veronai buszbalesetet okozó sofőr az áldozatok hozzátartozóinak - nyilatkozta az ATV híradójáknak az egyik elhunyt rokona. Szendrei Endre azt is elmondta, hogy mind az elítélt V. János, mind a baleset idején őt alkalmazó cég vagyonkimentésbe kezdett. Olaszországban a mai napig megemlékeznek a baleset áldozatairól, a végül 6 éves börtönbüntetést kiszabó ítéletet pedig többen felháborítónak tartják. Az ATV Híradó riportja.
Hat év elteltével sem kevésbé megrázóak a veronai buszbaleset képei. A 17 ember halálát okozó tragédia több mint 6 éve történt a Veronához 4 kilométerre levő San Martino Buon Albergo településnél, az A4-es autópályán.
Zoom
San Martino polgármestere azóta a borzalmas január 20. óta minden évben megemlékezik az áldozatokról, akik épp kirándulásról tartottak haza, ez még szörnyűbbé teszi ezt a tragédiát, amit azóta sem felejtettünk el és soha nem is fogjuk.
Az eljárás sokáig húzódott. 2020 júniusában a sofőrt, aki elaludt a volánnál, végül 12 év letöltendő börtönbüntetésre és kártérítés megfizetésére ítélte első fokon az olasz bíróság. Az ítélet a kiszabható maximum volt, mivel V. János tudatában volt annak, hogy alvási problémákkal küzd, illetve az indoklás szerint a balesetben elhunyt váltótársát hibáztatta, valamint nem érdekelte a családtagok szenvedése. 2021 októberében peren kívüli egyezséggel 6 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ítéletet az olasz utakon elhunyt családtagok és áldozatok szövetsége felháborítónak tartja.
2022 december 15-én a Fővárosi Törvényszék az olasz bíróság ítéletét a magyar joggal összeegyeztethetőnek találta, és megállapította, hogy az 6 év fogházbüntetésnek felel meg.
Az áldozatok hozzátartozói további kereseteket fognak indítani, mivel úgy vélik, V. János munkaidőben követte el cselekedetét, így felelősség terheli az őt alkalmazó céget is. Szendrei Endre arról számolt be, hogy V. János, illetve a Pizolitbusz Kft. tulajdonosa tudatosan elkezdett megválni vagyontárgyaitól.
Keresték Czakó Tibort, a Pizolitbusz ügyvezetőjét telefonon, de nem kívánt nyilatkozni. Szendrei Endre hozzátette: hat éve várják, hogy a jelenlegi ideiglenes állandó emlékhelyük legyen az áldozatoknak a helyen, ahol sokan utoljára látták szerettüket, de továbbra is csak elvi hozzájárulásuk van Liget Projekt részéről.