Mint ismeretes, a kormány tűzön-vízen át erőlteti a debreceni akkumulátorgyár felépülését, a munkálatokat pedig már megkezdték. A Mi Hazánk Mozgalom demonstrációt szervezett a tervezett gyár szomszédságában, hogy a párt ezen az úton is kifejezze tiltakozását a káros beruházás ellen. Az alábbiakban a demonstráció és a felszólások összefoglalóját olvashatják.
Zoom
Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a Mi Hazánk választókerületi elnöke elmondta: minden érv süket fülekre talált, amelyeket pártja az akkumulátorgyár ellen mondott. Nem foglalkoztak a debreceniek véleményével sem, pedig a gyár veszélyezteti az ivóvizünket, vagy rontja a környező ingatlanok értékét. A Választási Bizottság visszadobta a Mi Hazánk népszavazási kérelmét. Semmilyen szakmai, semmilyen életminőséggel kapcsolatos érv nem hatja meg őket. A határozat ellen fellebbezni fogunk, nem hagyjuk, hogy elkaszálják a népszavazási kezdeményezést, akár az Alkotmánybíróságig is elmegyünk, jelentette ki.
Zoom
Dócs Dávid, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője rámutatott: a gyárat Magyarország legértékesebb termőtalaján építik fel. Nem elég, hogy szennyezi a földet, a vizet is tönkreteszi. Magyar mezőgazdaságra épülő iparra lenne szükségünk, nem „a szén és acél országa” vagyunk. A jelenleg regnáló hatalom fél attól, hogy a helyieket is megkérdezze, akarják-e egyáltalán az akkumulátorgyárat, ennek az is az oka, hogy sejtik, mi lenne a végeredmény. Ezzel párhuzamosan próbálják az egészet úgy eladni, mintha a magyar nép javára történne, továbbá külföldi munkavállalókat fognak alkalmazni a harmadik világból. Meg fogjuk védeni az egész ország területét, mert ez a mi hazánk! Győzelemre fel! - buzdított.
Apáti István országgyűlési képviselő közölte, nem lehet bizonyítani, hogy mennyi megy magánzsebbe a beruházásokból, de egészen biztosan jut belőle bőven a politikai maffiának. Ezért is olyan fontos nekik, hogy felépüljön a gyár. A DK vajon miért kussol az ügyben? Ködszurkálás történik csak, a saját választóikat is becsapják. Lepacsiznak a Fidesszel, mert mind a kettő globalista párt, mondta.
Zoom
Akkumulátor nélkül meg lehet élni, ennivaló nélkül viszont nem, tehát a jó minőségű termőföld értékesebb, mint egy környezetszennyező gyár. Hovatovább, jelenleg az elektromos autó az éppen aktuális divat, mert "környezetkímélő", azonban az eljárás, ahogy az akkumulátorokat előállítják, sokkal jobban szennyezi a környezetet. A szerdai népszavazással kapcsolatos elutasítás után másnap egy másik népszavazási kérdést nyújtottunk be ismételten. Vajon mi lesz az indok, ha újra elutasítják? Újabb kérdésünk nem csak a gyár építésére, de üzemeltetésére is vonatkozik, hogy időhúzással ne tudják szabotálni az eljárást.
A papíron antikommunista Fidesz éppen a Kínai Kommunista Párt kegyeit keresi, az akkumulátorgyár így minden probléma nélkül felépülhet a legminőségibb aranykoronás földekre. Ez a hatalom kizárólag az erőből ért, ezért kell nekünk is magasabb fordulatszámra kapcsolni és többfrontos tiltakozást folytatni a népszavazás mellett, hangoztatta.
Zoom
Toroczkai László pártelnök leszögezte: erkölcsi kötelességünk tenni és kiállni a magyar érdekek mellett. Érdemes küzdeni az igazságért, lehet sikereket elérni. Hiszek abban, hogy a debreceniek többsége nem akarja ezt az akkumulátorgyárat, de az még engem is meglepett, hogy minden népszavazási kezdeményezést észak-koreai módszerrel lesöpört a hatalom. Nem az a lényeg a hatalomnak, hogy a debreceniek mit akarnak, hanem, hogy milyen politikai háttéralkuk mentén épülhet meg a gyár.
Az elmúlt 30 évet a jelenleg regnáló parlamenti pártoknak köszönhetjük, a Mi Hazánk Mozgalom pedig komoly, pozitív változásokat szeretne elérni. A fősodrat magyarellenes gazdaságpolitikát folytat, ezért sokan elhagyják az országot.
A gyárban kb. 9 ezer munkással számolnak. A beruházó szerint 3 ezer fővel kezdenek, ebből 500 külföldi. Legalábbis ennyit vallottak be. A külföldiek toborzását már megkezdték a még meg sem épült gyárba. Ez általában jellemző a multikra, hogy rengeteg külföldi munkaerőt hoznak be. Ezeket a munkahelyeket viszont magyar adófizetők pénzéből tartják fenn az idegeneknek.
Továbbá 320 milliárd forinttal támogatja a kormány a cég beruházását a magyar emberek zsebéből. Ezzel sem nagyon dicsekednek. De sok százmillió forint lesz az infrastruktúra kiépítése is. Azok mellett a támogatások mellett, amit a kormány ad, teljesen veszteséges az országnak a beruházás pénzügyileg is. Ugyan mi haszna van Magyarországnak ebből a gyárból és a többi épülő akkumulátorgyárból? - tette fel a kérdést.
Fontos, hogy a helyiek kinyilváníthassák a véleményüket, akarják-e a gyárat. Az Alkotmánybíróságig is hajlandóak vagyunk elmenni ezért. Mindenkit arra biztatok, hogy folytassuk az ellenállást. Mondjátok el mindenkinek, hogy van értelme küzdelmet folytatni, még annak ellenére is, hogy már dolgoznak a munkagépek! - szólította fel a hallgatóságot.
A demonstráción nagyjából 300-400-an vettek részt, a beszédeket követően a Mi Hazánk Mozgalom aktivistái órákra megbénították a CATL debreceni akkumulátorgyár területén a munkálatokat. Mindkét odavezető utat lezárták, és farkasszemet néztek a rendőrséggel.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info
Frissítés: További képek az eseményről
Zoom
Fotók: Cserép Anikó
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
 
Korábban írtuk: A Mi Hazánk aktivistái órák óta bénítják a debreceni akkumulátorgyár területén folyó munkálatokat
Órák óta megbénítottuk a debreceni akkumulátorgyár területén folyó munkálatokat. Mindkét bejáratot lezártuk. Megvédjük a magyar termőföldet - írja Twitter-oldalán a Mi Hazánk elnöke.