Felmenti pozíciójából Pintér Sándor belügyminiszter Kincses Dánielt, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) vezetőjét, aki a Debrecenbe tervezett CATL kínai akkumulátorgyár hatósági szakvéleményéért volt felelős – értesült a 24.hu. Azt nem tudni, van-e összefüggés a menesztés és aközött, hogy a szakvélemény meglehetősen kritikusan fogalmazott a gyár terveivel kapcsolatban.
A Hajdú-Bihar megyei kormányhivatalnak február végén megküldött szakvélemény azt írta, a gyár vízgazdálkodási szempontból több ponton is áttervezésre szorul. A dokumentum megállapítja, hogy a jelentősen megnövekvő ipari vízigény miatt koncepcionálisan kell átalakítani a debreceni vízhálózatot, mert néhány év múlva nem fogja bírni a terhelést.
A TIVIZIG szakvéleménye eddig nem került nyilvánosságra, de bizonyos civil szervezetek megkapták a dokumentumot. Néhány
fontosabb megállapítás:
  • A CATL úgy kért környezethasználati engedélyt, hogy beadványában nem adta meg a gyár várható éves vízfogyasztási adatait, csak az első időszakra vonatkozóan.
  • A gyártósor hűtésére még több víz kell. A vízpára egy 27 méter magas hűtőtornyon keresztül távozik majd, a vízpára oldószerrel szennyeződhet, és ez télen akár még ipari hóesést is előidézhet.
  • Úgy tűnik, hogy bár kormányrendelet is előírja, nem úgy tervezték a gyárat, hogy az „szürke vizet”, azaz tisztított szennyvizet használjon föl.
  • A CATL dokumentációjából kimaradtak az esetleges balesetek hatáselemzései. Azt is meg kell oldani, hogy egy baleset esetén a veszélyes anyagok ne kerüljenek be a városi közműhálózatba.
  • A gyors iparosítás egy-két éven belül túlterhelheti Debrecen ivóvízbázisát: „az eddig ismert számokból is látható, hogy a debreceni vízbázison jelentkező vízigények egy-két éven belül a felszín alatti víztestek igénybevételi határértékei közelébe érhetnek” – írja a szakvélemény.
A 24.hu-nak Kincses Dániel megerősítette menesztése tényét, a Belügyminisztériumtól viszont nem kaptak választ, írja a Portfólió.