Műsorral kezdődött a Pásti utcai Zsinagógában az Izrael Állam megalapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség. Az eseményen Papp László polgármester beszédében kiemelte, a holokauszt borzalmai miatt kötelességünk megvédeni, segíteni, megőrizni a megmaradt zsidó közösségeket – írja lelkesen a csütörtöki rednezvényről a Dehír. Amelyről videóösszefoglaló itt látható.
– Izrael állam alapítása a bátorság és az elszántság jelképe egyben. Hosszú évtizedek küzdelme teremtette meg azt a világot, amelyet most láthatunk Izraelben – fogalmazott Papp László.
A polgármester kiemelte, hogy Debrecenben él az ország legnagyobb lélekszámú vidéki zsidó közössége, megőrizve azt a tradíciót és épített örökséget, amit évszázadok munkája árán városunk zsidó polgárai raktak le.
Zoom
Forrás: Dehír
Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete kiemelte az ünnepségen, hogy több ezer diák érkezik Debrecenbe, hogy főleg orvostudományt tanuljon, és Debrecen ad otthont a TEVA izraeli gyógyszeripari vállalatnak is.
– Az utóbbi években Izrael és Magyarország kapcsolatai szorosabbá váltak, mint valaha, egyre közelebb hozva egymáshoz a két nemzetet
– mondta a nagykövet.
Pósán László országgyűlési képviselő a zsidóság történetének fontos állomásait mutatta be történész szemmel.
– Egy nagyon régi, több ezer éves múlttal rendelkező nép, amelynek volt állama, aztán azt elveszítette, majd kétezer évvel később pedig feltámadt – hangsúlyozta a képviselő.
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, mit jelent a diaszpórában élő zsidóság számára Izrael.
– Valahányszor leszállunk és megérkezünk a Ben-Gurion repülőtérre, megdobban a szívünk és úgy érezzük, hogy második otthonunkba érkeztünk, reménykedünk és biztosak vagyunk abban, hogy a Holokauszt (nagybetűvel erőltetik, de hogy miért, az jó kérdés, magyarként eszünkbe nem jutna a Tatárjárást vagy Madéfalvi Veszedelmet írni, de nem is kötődünk anyagilag ezekhez az eseményekhez, minnt a legendás nagy H-jukhoz... – a szerk.) borzalmai soha nem fordulnak elő, de számunkra mégis csak nagy biztonság Izrael léte – emelte ki Horovitz Tamás.
Az ünnepséget követően a Felföldi Édességgyártó Kft-nél is látogatást tett a nagykövet, ahol Felföldi József tulajdonos fogadta. Egyeztetésüket követően az Izraeli állam 75. évfordulója alkalmából egy tortát is felvágtak közösen.