Novák Előd (Mi Hazánk) arról beszélt ma az interpellációk során, hogy a Facebook önkényesen, indokolás és jogorvoslati lehetőség, sokszor a konkrét bejegyzés megjelölése nélkül hoz szankciókat. Példaként említette egyebek mellett Toroczkai László (Mi Hazánk) frakcióvezető oldalának letiltását, vagy azt, hogy a Facebook a beteges polkorrektség jegyében a Mi Hazánk számos programpontját nem engedi említeni, a szegregációtól kezdve, a cigánybűnözésen át az LMBTQP-felvonulások betiltásáig.
Zoom
Kifogásolta, hogy a magyar kormány nem tesz semmit, paktumot kötött a Facebookkal és más multinacionális techcégekkel, újabb egy évvel meghosszabbították mentességüket a reklámadó alól. Azt firtatta, miért nem lép fel a kormány a Facebook önkényével szemben.
Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, nem tartozik a kormány hatáskörébe, hogy a Mi Hazánkat a Facebook visszaengedi-e a felületére.
Felhívta a figyelmet az Európai Unió elfogadta a digitiális szolgáltatásokról szóló rendeletet, amely 2024. február 17-től alkalmazható teljes mértékben. A rendelet kialakítja a jogellenes tartalom elleni fellépés jogi kereteit, részletes indokolási kötelezettséget vezet be minden tartalomeltávolítás esetén, a jövőben a szolgáltatók észszerű időre és előzetes figyelmeztetés után függeszthetik fel a felhasználói fiókokat - részletezte.
A képviselő nem fogadta el a választ.
Az elnöklő Lezsák Sándor azt kérte a Mi Hazánk képviselőjétől, hogy a jövőben kerülje a cigánybűnözés kifejezést, írja az MTI.