Idén tavasszal újra felbukkannak a magyar utakon a Google Utcakép autói. A következő hónapokban az ország számos pontját, köztük Sopront, Szekszárdot, Mezőtúrt, Szentest, Tapolcát, Karcagot, Baját és Miskolcot is érintik.
Zoom
A Sonline illusztrációja - elképzelhető, hogy a barnább bőrszín hitelesebb képet eredményezett volna
Az elmúlt hetekben Kaposváron tűnt fel a fényképeket készítő autó, sokan le is fényképezték. Azonban nem volt mindenhol örömteli a fogadtatás, a Balaton környékén megtámadták az autót.
A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lapnak adott tájékoztatásából kiderült, valóban történt ilyen eset. Balatonőszöd belterületén, 2023. május 22-én 11 óra körül az akkor még ismeretlen tettes sérelmezte, hogy egy utcaképet engedéllyel rögzítő kamerás autó felvételeket készített a környékről.
Az autó vezetőjét félreállította, ingerülten kérdőre vonta, majd a nála lévő vasvillával megrongálta a kamerarendszert, amely működésképtelenné vált.
A sértett ezt követően értesítette a rendőröket, akik az agresszív férfit rövidesen elfogták és előállították a siófoki rendőrkapitányságra. A nyomozók az 51 éves balatonőszödi férfit rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Az eset valószínűleg nem jelenik meg a Google utcaképein.
A Google Street View márciusi közleményében hangsúlyozza, a személyes adatok védelméhez való jogok érvényesülése érdekében a közzétételt megelőzően speciális eljárás alá vetik a képeket, amely elhomályosítja az emberek arcát és a rendszámokat, így azok nem lesznek beazonosíthatók.
(Sonline - Index nyomán)