A magyar felsőoktatási intézmények közül egyedüliként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fogad indonéz hallgatókat részképzésen az indonéz nemzetközi hallgatói mobilitási program (IISMA) keretében a következő tanév első szemeszterében - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
A közlemény szerint az IISMA egyszemeszteres képzést biztosít az indonéz hallgatóknak a világ legrangosabb egyetemein. A kiválósági tanulmányi ösztöndíjprogramot az indonéz kormány hirdeti meg. Ennek keretében a magyar felsőoktatási intézmények közül kizárólag az SZTE-re érkezhetnek diákok, a 2023/2024-es tanév első szemeszterében 19 egyetemről 39 hallgató.
Az indonéz hallgatók az SZTE nyolc kara - gazdaságtudományi, mezőgazdasági, pedagógusképző, állam- és jogtudományi, bölcsészet- és társadalomtudományi, a gyógyszerésztudományi, mérnöki, valamint egészségtudományi - által kínált kurzusokon vehetnek részt, mellyel a hazájukban kötelező, de szabadon választható tárgyaikat váltják ki.
A harmadik alkalommal meghirdetett programban az SZTE az indonéz hallgatók között a tíz legnépszerűbb közé került a világon. A szegedi intézménybe már több mint 100 hallgató érkezett.
Az indonéz kormány finanszírozásában megvalósuló IISMA ösztöndíjprogram kitűnő példája a rövid ciklusú képzéseknek, melyek iránt egyre nagyobb az igény a nemzetközi felsőoktatási piacon, hiszen az interkulturális környezet hozzájárul a "nemzetköziesítéshez", valamint a külföldi diákok jelenléte színesíti Szeged már eddig is jelentős nemzetközi diákéletét - áll a közleményben.
(MTI)