A Nógrád Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat egy 71 éves nyugat-nógrádi férfival szemben, aki egy késsel nyakon szúrta feleségét; a kóros elmeállapotú férfi azért akarta megölni házastársát, mert attól tartott, hogy saját halálát követően nem lesz, aki a nő gondját viselje - tájékoztatta az MTI-t a főügyészség kedden.
A nő életét a gyors műtét mentette meg, férjét elmegyógyintézetbe utalták - írták a közleményben.
A vádirat szerint az idős vádlottat évek óta foglalkoztatta halálának gondolata, és az, hogy elmúlását követően nem lesz, aki 47 éve vele élő felesége gondját viselje.
2022. január 2-án délelőtt otthonukban ezért egy késsel megszúrta a sértett nyakát, miközben azt hajtogatta, hogy "meg kellett tennem!".
Az erősen vérző sértett ki tudott menekülni az utcára, segítségért kiáltott, járókelők hívtak hozzá segítséget. Eközben a férfi telefonon felhívta fiát, elmondta neki, hogy megölte annak édesanyját, és zavartan hozzátette, hogy nagyon szereti őket, de ezt meg kellett tennie.
A főügyészség közölte: a férfi az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint cselekménye elkövetésekor kóros elmeműködése miatt képtelen volt cselekménye következményeinek felismerésére. Kifejtették, a kóros elmeállapot büntethetőséget kizáró ok, ezért a Nógrád Vármegyei Főügyészségnek az emberölés kísérlete miatt benyújtott vádiratban a férfi felmentésére kellett indítványt tennie, azzal, hogy a bíróság rendelje el kényszer-gyógykezelését.
A kényszer-gyógykezelés büntetőjogi intézkedés, a személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben kell alkalmazni, ha elmeműködésük kóros állapota miatt nem büntethetők, de tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt követnek el - tették hozzá.
A vádlott az ítélet meghozataláig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben marad, az ügyben első fokon a Balassagyarmati Törvényszék hoz döntést.