Meglőttek egy férfit, aki fegyverrel fogadta az intézkedő rendőröket Becskén - közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel szerdán közleményben.
Buda Gábor alezredes ismertette: a főkapitányságra kedd délután érkezett bejelentés arról, hogy Becskén egy ott lakó 58 éves férfi bántalmazott egy idős embert, aki megsérült.
A balassagyarmati rendőrök a kocsma előtt találták meg a testi sértés elkövetésével gyanúsítható férfit, aki láttukra két maroklőfegyvernek látszó tárgyat vett elő, majd azzal fenyegette meg a járőröket, hogy lelövi őket.
A járőrök többször is felszólították, hogy dobja el a fegyvereket, de a felindult férfi ennek nem tett eleget. Ekkor az egyik rendőr szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le, amire a férfi az egyik fegyvert eldobta, a másikat viszont a járőrök felé emelte. Az egyik rendőr célzott lövést adott le rá, amely a csípőjén megsebesítette.
A súlyos, ám nem életveszélyes sérülést szenvedő támadót a járőrök megbilincselték, majd a mentők kórházba szállították.
A szóvivő közölte: a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a rendőri intézkedés, valamint a kényszerítő eszközök alkalmazása - így a lőfegyverhasználat is - jogszerű, szakszerű és arányos volt.
Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntett gyanúja miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytat eljárást.
Frissítés: a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye:
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette és fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőröket lelövéssel fenyegető férfit.
A megalapozott gyanú szerint a rendőrök 2023. június 6-án, délután megjelentek egy nógrádi település ingatlanán amiatt, mert a bejelentés szerint egy férfi bántalmazta az idős lakótársát. Az intézkedő rendőrök a bejelentő közreműködésével elérték a távollévő férfit, aki a kihangosított telefonon keresztül közölte, hogy ha a rendőrök utána mernek menni, akkor le fogja őket lőni.
A rendőrök röviddel ezután megtalálták a férfit a település egyik büféje előtt, ahol – miután meglátta őket – rögtön a rendőrök felé indult, és hangosan azt kiabálta, hogy „Megjöttetek, akkor agyon foglak lőni benneteket!”, miközben a kezeiben lévő, fegyvernek látszó tárgyakat felemelte. A rendőrök felszólították, hogy dobja el a kezében lévő tárgyakat, azonban a férfi ennek nem tett eleget, mire az egyik rendőr figyelmeztetés céljából a levegőbe lőtt.
Zoom
A férfi erre mindkét kezét leengedte, és az egyik kezében lévő, fegyvernek látszó tárgyat ismételt figyelmeztetésre eldobta, azonban a másik kezét a háta mögé rejtve közölte a rendőrökkel, hogy amit eldobott, az egy riasztópisztoly volt, viszont a hátratett kezében éles lőfegyver van, amit akkor sem tesz le, ha lelövik, majd egy hirtelen mozdulattal a fegyvert előrántotta, és az egyik rendőr felé irányította.
Zoom
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a férfi őrizetét, majd fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt gyanúsítottként kihallgatta. A gyanúsított a kihallgatás során nem tett vallomást.
Zoom
A regionális nyomozó ügyészség – mivel az elkövetővel szemben fennáll a szökés és elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye – indítványozza a férfi letartóztatását. A letartóztatásról a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoportja a holnapi napon fog dönteni.