A magyarok nem elhanyagolható hányada, 18 százaléka hazánk ellenfeleként azonosítja az Egyesült Államokat – derül ki az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) agytröszt tanulmányából, melyet a Népszava ismertetett. A kutatás az EU 11 tagállamában – Ausztria, Bulgária, Dánia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svédország – készített, átfogó reprezentatív felmérésre épít, amely egyebek mellett a nagyhatalmakhoz fűződő viszonyt vizsgálta.
A válaszadók lehetőséget kaptak, hogy az Európai Unióhoz, illetve saját országukhoz való viszony alapján azonos értékeket és érdekeket valló szövetségesként, a stratégiai együttműködéshez elengedhetetlen partnerként, vetélytársként vagy ellenfélként azonosítsák a globális nagyhatalmakat, nevezetesen Kínát, az Egyesült Államokat és Oroszországot.
A kutatásból kiderül, hogy a többség továbbra is elkötelezettnek mutatkozik az amerikai szövetség iránt: 20 százalék Magyarország szövetségeseként és további 50 százalék partnereként tekint az Egyesült Államokra. Az összes vizsgált országokra vetítve 32 százalék Európa szövetségesét, további 43 százalék pedig elengedhetetlen partnerét látja az Egyesült Államokban.
A magyarok 12 százaléka Kínát hazánk szövetségesének, további 60 százalék partnerének tartja, de Oroszországot is 14, illetve 45 százalék sorolja ezekbe a pozitív kategóriába. Bár a magyarok nagyobb része hazánk barátját látja az oroszokban, Európa szempontjából fenyegetésnek tartják: 8 százalék az unió riválisaként, 46 százalék pedig egyenesen az ellenfeleként azonosítja Moszkvát.
A 11 EU-tagállamban 43 százalék sorolja Európa partnerei közé Kínát, de mindössze 4 százalék tekinti őket szövetségesnek. A megkérdezettek 24 százaléka Európa vetélytársának, további 11 százalék ellenfelének tartja Kínát. Az ukrajnai háború miatt Oroszországgal még hidegebb a viszony: a vizsgált országokban 59 százaléknyian tekintenek rájuk ellenfélként.
A felmérésből az is kiderül, hogy amennyiben kínai–amerikai fegyveres konfliktus robbanna ki a tajvani helyzet miatt, az európaiak 62 százaléka jobbnak gondolná kimaradni belőle, miközben Amerika mellé 23, Kína oldalára 5 százalék állna.
(24 nyomán)