Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye szerint az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították – írja az Index.
„Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították” – olvasható az Orosz Ortodox Egyház közleményében.
Zoom
Illusztráció: ukrajnai katonákat terelnek fogolycseréhez a szakadárok (fotó: Vadim Ghirda / AP)
A kommüniké szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Kirill tanácsadója is.
Az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt. Ám az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház
legalább 11 ukrán (?) hadifoglyot adott át Magyarországnak.
A Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete lenne az egyik közvetítő.
„A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” – mondta egy bennfentes az ukrán lapnak (ami természetesen ukrán bennfentes ukrán álláspontja – a szerk.) . A forrás szerint az egyik célja ezzel az akcióval az ortodox egyháznak, hogy visszaállítsa legitimitását, amelyet nemzetközi szankciók sújtanak. Erre pedig Kirill pátriárka a segélyszervezetek nemzetközi hírnevét próbálja felhasználni.
Az ügyben a lap megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, illetve a Magyar Máltai Lovagok Szövetségét (MMLSZ). Paczolay Máté külügyi szóvivőt telefonon érték utol, aki türelmet kért, ígérete szerint utánajárnak a sajtóhírnek, utána pedig reagálnak a feltett kérdésekre.
Frissítés: Semjén elismerte, de részleteket nem árult el
Az atv.hu megkereste Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki munkatársuk kérdésére “az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva nem árult el részleteket.
Semjén Zsolt azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.
“Ez emberi és hazafias kötelességem”- jelentette ki az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes munkatársunknak.
Azt is megtudták, a koordinációt az ügyben Semjén Zsolt, mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Egyházi keretek közt zajlott az akció, karpátaljai magyarokól van szó - erősítették meg, az index.hu-n megjelenteket úgy pontosítva: nem a Máltai Lovagrend, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre.
Az ukránok a külügynél és Semjénnél érdeklődnek
Az ukrán RBK szerint Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés tisztviselője reagált a hírekre. Juszov az orosz patriarchátus közleményéről azt mondta: nem tudják megerősíteni, hogy valóban igaz-e az, amit az oroszok írtak – írja az Index.
Juszov azt is hozzátette: az ukrán külügyminisztérium kérdéseket küldött a magyar külügynek és személyesen Semjén Zsoltnak is, hogy tisztázzák a történteket (nem világos, hogy mindezt az előtt vagy az után tették-e, hogy a miniszterelnök-helyettes nyilatkozott az ATV-nek).
A tisztviselő elmondása szerint a magyar kormány nekik még nem erősítette meg az Orosz Ortodox Egyház által közölt információkat. Még a Nemzetközi Vöröskeresztet is kérdezték ugyanerről, de onnan sem kaptak megerősítést.
A hírszerzőtiszt emiatt azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az információ hamis, és hogy mindez egy orosz műveletnek a része. Jelenleg még vizsgálják, hogy tényleg sor került-e a foglyok átadására.
Azt is megjegyezte: az ukrán hírszerzés tud arról, hogy az orosz titkosszolgálat egy információs műveletre készül, amelynek a célja az, hogy javítsák Oroszország megítélését Európában. Mint mondta, az oroszok ezáltal a hadifoglyokat is a saját céljaikra használják fel.
Végül hozzátette, hogy Ukrajnában egyetlen szervezet van, amely a hadifoglyok visszatérésével, kiváltásával foglalkozhat. Mint mondta, Oroszország területén is működik egy hasonló szervezet, de nem tudnak arról, hogy ők bármit tettek volna ez ügyben.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is közleményt adott ki
A szervezet egy rövid közleményben reagált a fejleményekre. Mint írták, „a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt”.
A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni – közölték, megerősítve ezzel azt, hogy valóban ők is részt vettek az akcióban.
2. frissítés: Volt már rá példa, hogy „harmadik” országnak adtak ki hadifoglyokat az oroszok
Az orosz–ukrán háború akadt már példa arra, hogy hadifoglyok harmadik országba kerültek. A mariupoli Azovstal orosz fogságból kiszabadult ukrán katonák egy részét Törökországnak adták ki, ahol aztán találkozhattak is családtagjaikkal – emlékeztet a Magyar Hang.
3. frissítés: Az ukrán külügy egyik szeme sír, a másik nevet, bekérették a kijevi ügyvivőt
Az ukrán külügyi szóvivő szerint Kijev csak a sajtóhírekből tudta meg, hogy Oroszország ukrán hadifoglyokat szállított Magyarországra. Oleh Nyikolenko azt is elmondta, hogy bekérették a magyar nagykövetet, és arra kérik a magyar kormányt, hogy adjon részletes tájékoztatást az ukrán állampolgárokról – írja az Index.
Eleinte nem lehetett tudni, hogy Ukrajna tudott-e erről az akcióról, vagy pedig a hozzájárulásuk nélkül érkeztek a hadifoglyok Magyarországra. Most azonban Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán számolt be az ukrán fél álláspontjáról.
„Először a média, majd később magyar tisztviselők nyilvános nyilatkozatai jelentették, hogy Oroszország ukrán hadifoglyokat adott át Magyarországnak. Az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír. Ukrajna, nemzetközi partnereivel együttműködve, aktívan dolgozik azon, hogy minden honvédünket hazahozza” – írja Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a hivatalos Facebook-oldalán.
Ugyanakkor az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról. A magyar miniszterelnök-helyettes nyilvános nyilatkozataiból értesültünk arról, hogy Oroszország tizenegy magyar származású ukrán állampolgárt adott át Budapestnek
– fogalmazott a szóvivő.
4. frissítés: Semjén: már nem hadifoglyok, hanem szabad emberek
A Mandiner az ukránok nyilatkozatával kapcsolatban megkereste Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki a Mandinernek elmondta: „A tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem »hadifogoly«, hanem szabad ember.”
„Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!” – jelentette ki Semjén Zsolt.