Éppen a napokban nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy higgyék el neki, az akkumulátorgyárak nem veszélyesek, majd szinte másnap jött a hír, hogy az iváncsai gyárból 10 embert vittek be a székesfehérvári kórházba súlyos mérgezési tünetekkel. De még nincs vége a hétnek, újra megszólalt Szijjártó, és mi mást jelenthetett volna be, jön az újabb kínai akkumulátorgyár!
A Facebook-oldalára feltöltött videójában jelentette be, hogy hamarosan bejelentik egy újabb kínai akkumulátorgyár érkezését Magyarországra.
Zoom
Elhangzott, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, „mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár”. 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.
A Világgazdaság már korábban megírta, hogy európai piacra készül a kínai Sunwoda, ami a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártójának egyike. A lap szerint a napokban futott végig a nemzetközi szaksajtóban az a közlemény, amiből kiderül, hogy a cég aktívan készül az európai, azon belül is a magyar piacra. Az egyelőre nem derült ki, hogy Magyarországon pontosan hol lenne a helyszín.
Nem meglepő persze, de a kormányt teljesen hidegen hagyja, mit akar a lakosság, mint ahogy azzal sem fognak foglalkozni, hogy az a település, ahová az újabb gyárat telepítik (amit még nem is közöltek), hogyan fog reagálni.
A kormánynak teljesen mindegy, hogy nyugati vagy kínai multiknak nyitja tágra az ország kapuit, óriási adókedvezményekkel, milliárdos állami támogatásokkal, mert szerintük ez a magyar gazdaságot erősíti. Ez erősen kétséges. Mert az sem igaz, hogy magyaroknak fog munkát adni. Az új gyár építésében is vélhetően nagy többségben harmadik világbéli munkavállalók fognak részt venni, mint ahogyan az ott foglalkoztatottak döntő része is idegen vendégmunkás lesz.
A profitot pedig nyilván kiviszi az országból a kínai cég, önálló magyar nemzetgazdaság építési helyett most már nem csak nyugatra, de a kommunista Kína felé is lekötelezetté válunk, egyfajta harc alakulhat ki, ki gyarmatosít minket erősebben, a kormánynak meg ezek szerint mindegy, csak valaki tegye meg.
Lantos János - Kuruc.info
Kapcsolódó: