A Mi Hazánk számos tiltakozása után most először nyilatkozott úgy a kormány, hogy már nem kell a Covid-oltás a honvédségben, pedig még februárban sem válaszoltak arra, hogy meddig lesz kötelező, és az új vezérkari főnök májusi meghallgatásán sem tudott választ adni Novák Elődnek erre, de utánajárást ígért. Most kiderült: visszamenőleges értelmezéssel szüntették meg december 18-ától, ugyanakkor az Oltatlan Honvédelmi Csoport nevű Facebook-csoportba kétszázan jelentkeztek olyanok, akik idén kaptak értesítést emiatti leszerelésükről – december 17-i (vissza)dátumozással. A legelszántabbak a harcukat jogi útra terelték.
Novák Előd, a Mi Hazánk Honvédelmi Kabinetjének elnöke ismét azt kérdezte parlamentben: meddig lesz még kötelező a koronavírus elleni védőoltás a honvédségben? Bár a katonák többségét szerinte ilyen-olyan módszerrel rákényszerítették, hogy az oltás felvétele mellett döntsenek, az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy hány honvédet szereltek le az oltás vállalásának megtagadása miatt.
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elismerően szólt azokról, akik "felvették a védőoltásokat saját maguk, bajtársaik és családtagjaik biztonsága érdekében, ezzel megóvva a Magyar Honvédség működőképességét is". Jelezte: a leszerelésekre vonatkozó adatok nem nyilvánosak, de az egészségügyi veszélyhelyzet megszűntével a katonák oltási kötelezettsége is megszűnt, tehát a védőoltás feltétele és az oltottság jelenleg nem feltétele az állományba vételnek.
(MTI nyomán)