Bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák külügyminisztérium szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentéseire hivatkozva - közölte a szlovák tárca a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.
Balogh Csaba nagykövetet arra kérték, hogy tolmácsolja a magyar diplomácia vezetőjének a szlovák fél fenntartásait "a szlovákiai választási kampányba való beavatkozásával és konkrét politikai szubjektumok támogatásával" kapcsolatban.
"A szlovák külügyminisztérium úgy véli, az ilyen cselekedetek túllépnek a sztenderd diplomáciai kommunikáción" - közölte a minisztérium Szijjártó Péter szeptember 26-i és 27-i látogatása során, "dél-szlovákiai településeken" (bizony, így nevezi az MTI Felvidék említett részeit - a szerk.) tartott gyűléseken tett kijelentéseire hivatkozva.
Hozzátették: Szlovákia normális szomszédi kapcsolatok építésében érdekelt Magyarországgal, arra akar építeni, ami összeköt, és a jövőbe kíván nézni.
Szijjártó korábban Borsiban és Gútán is elmondta, egy nappal látogatása előtt kapott egy SMS-t a szlovák külügyminisztertől, hogy "viselkedjen rendesen", írja az Index.
Jaroslav Nad, a Demokraták alelnöke (akinek ősei még a Nagy nevet viselhették) felháborítónak nevezte, hogy Szijjártó Péter anélkül utazott "Szlovákiába" az előrehozott parlamenti választás előtt nem sokkal, hogy arról előzetesen egyeztetett volna a szlovák külügyminisztériummal.