A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen minősített rablás bűntette és más bűncselekmények miatt. Az elkövető egy hazafelé tartó, frissen műtött időskorú férfit cigarettakéréssel leszólított, majd ököllel megütötte, és elvette a táskáját.
Zoom
Illusztráció: istockphoto.com
A vádirat szerint a férfi 2023. április elején este Miskolcon egy társasház lépcsőháza előtti útszakaszon odament az aznap délután szemműtéten átesett, emiatt ideiglenesen látáscsökkent, nehezen mozgó 89 éves férfihoz, és cigarettát kért tőle. Az időskorú sértett nem adott neki, továbbmenve a lépcsőház ajtaját kinyitotta, bement, de az ajtót nem tudta bezárni, mert a vádlott az ajtó és a küszöb közé lépve azt megakadályozta.
Ezután mindkét kezével megfogta és erősen megszorította a sértett felkarjait, majd ököllel mellkason ütötte, és a vállpántos táskáját leemelte róla, amivel elszaladt. A táskában lévő pénztárcában 100 euró, valamint még több mint 40 000 forint készpénz volt, továbbá a sértett személyi okmányai és bankkártyája. A támadó a bankkártyát felhasználva négy alkalommal vásárolt dohánytermékeket, majd amikor azt a sértett letiltatta, a vasúti pályaudvaron lévő büfében már nem tudott fizetni vele.
Az ügyészség a büntetett előéletű, letartóztatásban lévő férfival szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott - közölték honlapjukon.