Nyílt napot tartott pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara azoknak a fiataloknak, akiket érdekel a katonatiszti pálya.
Az érdeklődőket Lippai Péter, az NKE dékánja köszöntötte, előadásában a dandártábornok ismertette a honvédtiszti hivatás szépségeit, ugyanakkor részletesen kiért a pálya nehézségeire is.
Elmondta: az egyetemre felvett hallgatók először kiképzésen vesznek részt, amelynek első szakaszát több helyszínen, tábori körülmények között, sátrakban elszállásolva töltik.
A honvédtiszti képzés egyik vonzereje az úgynevezett kettős jogállás, amelynek értelmében a fiatalokat szerződéses katonákként alkalmazza a Magyar Honvédség, emellett - más egyetemektől eltérően - nem ösztöndíjat, hanem illetményt kapnak már kiképzésük idején is, amelynek összege lényegesen magasabb az előbbinél - közölte Lippai Péter.
Az NKE alapképzéseiben jelenleg a katonai vezetői, a katonai infokommunikáció, a katonai logisztika, az állami légijármű-vezető, a katonai repülésirányító, a katonai repülőműszaki, a nemzetközi biztonsági, védelempolitikai és a nemzetbiztonsági szakokat választhatják az érdeklődők.
Lippai Péter az MTI érdeklődésére elmondta, hogy nagy az érdeklődés a fiatalok körében a honvédtiszti pálya iránt, ugyanakkor a toborzáskor azt a taktikát követik, hogy részletesen beszámolnak a pálya nehézségeiről, reményeik szerint így csak azok kezdenek bele a kiképzésbe, akik valóban elhivatottak.
A kettős jogállás tavalyi bevezetésének köszönhetően a jelentkezők száma megkétszereződött, idén körülbelül háromszázan kezdték meg tanulmányaikat az egyetemen - közölte a dékán.
(MTI)