Romantikus csalásnak is nevezik azt a módszert, amikor az áldozattól az érzelmekre hatva csalnak ki sokszor milliókat az online térben.
Aki internetet használ, nagy valószínűséggel találkozott már olyan üzenetekkel, ahol romantikus hangvételű, ismerkedést kezdeményező üzenetet küldenek egy felhasználónak. A legtöbb esetben ezeket nyilvános fórumokon vagy a kommentszekciókban látjuk, de társkereső oldalakon is gyakran előfordulnak a magyartalan, fordítóprogrammal generált üzenetek. Természetesen, ha valaki fordítóprogramot használ az ismerkedéshez, nem jelent azonnal veszélyt, de érdemes odafigyelni, hogy a beszélgetőpartnerünknek mi lehet a valódi szándéka, írja honlapján a rendőrség.
A Budapesti Rendőr-főkapitányságon jelenleg 36 olyan nyomozás van folyamatban, ahol az elkövetők szerelmet színlelve pénzt csaltak ki a sértettektől. Az ügyekben a sértettek függetlenül nemtől, életkortól, foglakozástól ugyanúgy áldozatul estek az elkövetőknek. A csalók az ismerkedés során - melyre sokszor hónapokat is rászánnak, hogy felépítsenek egy bizalmi légkört - jellemzően csak írásban kommunikálnak, a telefont nem veszik fel, a találkozásokat kerülik. Az elkövetők, amikor úgy érzik, hogy az áldozat már érzelmileg kellően kötődik hozzájuk, elkezdenek különböző indokokkal pénzt kérnek azzal az indokkal, hogy elutazhassanak a sértetthez, bajba kerültek, talpra álljanak, és a jövőjüket már együtt tervezhessék a sértettel. A folyamat sokszor hónapokig, de akár évekig is tart, és mire az áldozat rájön, hogy átverték, a megaláztatás és a szégyenérzet miatt gyakran nem fordul a hatóságokhoz. Ilyen esetben azt tanácsolják, hogy mindenképp tegyenek feljelentést.
Korábban írtuk: