Hiába a helyiek tiltakozása, ahogy a sóskúti polgármester korábban megjósolta, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada csoport akkumulátor-feldolgozóját: kedden jelent meg a kormány honlapján a jogszabálytervezet.
Zoom
A hulladékfeldolgozásra irányuló sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán felügyeli majd. A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium érvelése szerint
  • a beruházás jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatással bír.
  • Az itt létrejövő szolgáltatások, feldolgozási folyamatok nagyban hozzájárulnak Magyarország gazdasági versenyképességéhez, tekintettel arra, hogy a beruházás célja a körkörös gazdaságba való integráció.
  • A beruházás megvalósításával 100 új munkahely jön létre.
  • Az új munkahelyek és a beruházás gazdaságfejlesztő hatásai hozzájárulnak a Sóskúton élő lakosok jólétéhez, amely jelentősen meghaladja az ipari termeléssel szükségképpen együttjáró externáliák hatásait.
A véleményeket a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu elektronikus levélcímre várja a kormány nyolc napon belül. A rendeletet majd Orbán Viktor írja alá, és a kihirdetését követő nap lép életbe.
Sóskúton a szlovén Andrada csoport tervez 13 milliárd forintos beruházással akkumulátor-feldolgozót létrehozni. A gyár ellen tiltakoznak a helyiek és a környékbeli települések, de König Ferenc polgármester már korábban elmondta az RTL Híradónak, hiába, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész:
És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen.
A polgármester szerint a tiltakozók eltévesztették a címet, és a Bem térre vagy a Budai Várba kéne vonulniuk. Arra a kérdésre, szerinte hol döntöttek a sóskúti akkumulátorüzemről, König úgy felelt,
fönt, a jó Isten alatt közvetlenül.
A polgármester attól tart, hogy Gödhöz hasonlóan Sóskúttól is elvehetik az iparűzési adót. A szlovén Andrada befektetési csoport korábban 160 új munkahelyet tervezett a „képzett, magyar munkaerőnek”.
(24)