Amíg ki nem derül, hogy miképp kerülhetett bele a kegyelmi botrányt kirobbantó ítélet, felfüggesztik a Kúriai Döntések című folyóirat kiadását – írja a 444. A lappal a Kúria kommunikációs osztálya közölte a döntést.
Zoom
A Kúriai Döntések, Bírósági Határozatok c. folyóirat januári számának címlapja és az a részlet, amely a kegyelmi döntésre is kitér (montázs: 444)
Mint ismert, az egész kegyelmi ügy annak köszönhetően kerülhetett nyilvánosságra, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója, valamint az ő helyettese és bűntársa, a kényszerítés miatt szintén elítélt Kónya Endre az ügyükben hozott másodfokú, jogerős ítélet után felülvizsgálatért a Kúriához fordult. Közben viszont Kónya Endre részéről köztársasági elnöki kegyelemért is folyamodott valaki, amit az igazgatóhelyettes meg is kapott Novák Katalintól 2023. április 27-én, négy hónappal azelőtt, hogy a Kúria lezárta volna a felülvizsgálati eljárást. Amikor erre végül sor került, a kegyelem ténye bekerült az ítélet indoklásába. Az ítélet így hónapok óta fellelhető volt a Bírósági Határozatok Gyűjteményében, ahol szeptember óta elvben bárki rábukkanhatott volna.
Nem ez történt ugyanakkor, hanem az, hogy az ügy bekerült a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat januári számába. A folyóiratot 15 kúriai bíró szerkeszti, nem tudni, hogy pontosan milyen elvek mentén. A januári szám (72. évfolyam 1. szám) 2024. január 16-án jelent meg, 3. sorszámú eseti döntésként szerepel benne Kónya Endréék ügye, itt akadt rá az az állítólagos személy, aki aztán megkereste az üggyel a 444-et.
A portál kereste a bírósági folyóirat szerkesztőbizottságának elnökét és a főszerkesztőjét is, ám mindketten a Kúria kommunikációs osztályához irányították őket. Innen közölték végül, hogy a Kúria elnöke vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán, és annak lezártáig felfüggesztik a lap megjelenését.
Frissítés: kiakadtak a bírák a folyóirat felfüggesztésén
A Magyar Bírói Egyesült levélben fordult a Kúria elnökéhez, melyben a sajtótermékekben és a Kúria honlapján megjelent, a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok kiadásának felfüggesztéséről szóló híradások kapcsán mélységes aggodalmát fejezte ki.
A bírák közleménye azt írja, a folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat.
A fentiek miatt az egyesület kérte a Kúria elnökét, hogy a vizsgálat elrendelésének, a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról és céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt.
(24 nyomán)