Budapest nem enged sem a saját, sem mások szabadságából, és kiállunk az ukrán nép mellett - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester szombaton, az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján tartott budapesti demonstráción.
"Ruszkik haza!" - kezdte beszédét Karácsony Gergely a Momentum Mozgalom és az Európához Tartozunk Egyesület által, az orosz nagykövetség épülete közelében tartott tüntetésen (bezzeg Budapest második világháborús ostromakor éppen ők engedték volna be őket, és a védőket gyalázzák a mai napig - a szerk.). Azt mondta, hogy a demonstráció "egyszerre üzenet Putyinnak és Putyin tanítványainak: Budapest nem enged sem a saját, sem mások szabadságából".
Zoom
Fotók: Máthé Zoltán / MTI
Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk a bátor ukrán nép mellett, és megüzenjük a világnak: "lehet, hogy hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet" - mondta Karácsony Gergely. Kijelentette: szégyellik Magyarország kormányát, mert vannak olyan konfliktusok, ahol nem lehet mérlegelés kérdése, hogy nem az agresszor, hanem az áldozat oldalára kell állnunk.
"Budapest tudja milyen az, amikor orosz tankok grasszálnak az utcákon. Budapest tudja milyen nehéz kiállni a szabadságért. De Budapest tudja, hogy ha nincs szabadság, akkor nincs semmi" - mondta a főpolgármester, aki szerint még nekünk is van vesztenivalónk a szabadságunkból, mert - mint fogalmazott - "Putyin egyik legfontosabb európai tanítványa ezt a várost is fojtogatja".
Baranyi Krisztina (független) IX. kerületi polgármester arról beszélt, hogy Putyin véres agressziója nem a befejezett múlt, hanem az ukrajnai jelenkor része. Ez azt jelenti, hogy a világnak nem megemlékeznie, hanem cselekednie kell - jelentette ki.
Baranyi Krisztina szerint morális kötelesség minden erőnkkel támogatni a megtámadottakat és segíteni az ellenállásukat. Azt mondta, Ukrajna kapcsán a szabad világ legnagyobb kihívása ma a beletörődés, a közöny leküzdése.
Baranyi Krisztina kijelentette: a háború a látszat ellenére nem az oroszok és az ukránok, hanem Putyin és a normális emberek között zajlik. "Tehát, akár akarjuk, akár nem, nyakig benne vagyunk mi is" - fogalmazott a polgármester.
Zoom
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt mondta: már két éve tart Vlagyimir Putyin orosz elnök "brutális, véres, embertelen, népirtó háborúja Ukrajnában".
Ukrajna két éve folytatja "szabadságharcát az elnyomás ellen olyan terrorban, ami számunkra elképzelhetetlen" - tette hozzá az ellenzéki politikus.
Cseh Katalin kijelentette: kötelességünk kiállni Ukrajna mellett, és kötelességünk segíteni. "Kötelességünk megmutatni azt az egész világnak, hogy a magyar nemzet nem szolgálja a háborús bűnös Vlagyimir Putyin érdekeit, csak és kizárólag Orbán Viktor és bűnös kormánya. Mi nem állunk a háborús bűnös oldalán, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral" - fogalmazott.
A politikus beszélt arról is, hogy a háborúban már több mint ötszáz gyermeket gyilkoltak meg és mintegy húszezer ukrán gyereket deportáltak az oroszok erőszakkal.
Cseh Katalin azt mondta, tőlünk néhány száz kilométerre emberek azért küzdenek minden nap, hogy "ne haljanak meg, és, hogy mi ne haljunk meg".
A politikus szégyennek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Putyinnal való "kétes, sötét üzletei miatt zsarolás tárgyává tette az Ukrajnának nyújtott segítséget". Hangsúlyozta: mindannyiunk számára elsődleges, hogy Magyarország ne sodródjon bele a háborúba, de aki a háborús agresszor csatlósaként viselkedik, az az igaz háborúpárti. "Orbán Viktor ezt teszi, Orbán Viktor háborúpárti" - hangoztatta Cseh Katalin.
A demonstráción egyperces néma csenddel emlékeztek a háború áldozataira.
A tüntetés résztvevői a Városháza parkban gyülekeztek, ahol a fővárosi önkormányzat, Ukrajna budapesti nagykövetsége és a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat tartott közös megemlékezést. A demonstrálók lassú menetben vonultak Oroszország budapesti nagykövetségéhez.
(MTI)