Távozik Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ (NIK) főigazgatója, akinek már az utódja is megvan. Erre utal, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága pénteken Hatala Andrea dandártábornokot már mint a NIK főigazgató-jelöltjét hallgatja meg, írja a hvg nyomán a 24.
A csere azért különös, mert eddig semmilyen hivatalos információ nem jelent meg arról, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozó, szuper-titkosszolgálatként emlegetett Nemzeti Információs Központ élén változás lenne. A parlamenti testület napirendi javaslata ezt ugyanakkor egyértelművé teszi, hiszen a törvény szerint kinevezése előtt kell állást foglalni a főigazgatói tisztségre jelölt alkalmasságáról.
Kovács Zoltán András korábban ugyanúgy a polgári nemzetbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-helyettese volt, mint a posztjára jelölt Hatala Andrea, aki a korábbi országos rendőrfőkapitány, Hatala József lánya. Kovács Zoltán András édesapja sem ismeretlen a közéletben. Kovács Árpád volt a számvevőszék, majd a Költségvetési Tanács elnöke, nemrég pedig Orbán Viktor stratégiai tanácsadó testületének tagja lett.