A KSH áprilisra is meglehetősen csekély drágulást mutatott ki, pedig közben összesen mintegy negyven termék, illetve szolgáltatás sohasem került annyiba, mint éppen most – derül ki az Azénpénzem.hu elemzéséből.
Tavaly novemberben rekord összegbe került például a temetés, a jogosítvány, a fodrász. Mostanra kiderült, mindennél van még feljebb. A temetés a legfrissebb adatok szerint az idén áprilisra 22-30 ezer forinttal tovább drágult. A hajvágás ára is az egekbe nőtt, a tavaly novemberi rekordot többszáz forinttal meghaladva. Egyezően a jogosítvány megszerzésének költségeivel. Utóbbi több mint hatezer forinttal kerül már többe. Akadnak új rekordok is: a portál elemzése összesen mintegy negyven termék, illetve szolgáltatás 2024 áprilisi árát találta a maximumon.
A marhahús sohasem került ennyire sokba, mint idén áprilisban. Ugyanez a helyzet a csemegeszalonnával, vagy a gombával, a narancslével, az ásványvízzel is. A napi menü és az iskolai ebéd ára is rekordot ért el. Ahogy vendéglátóhelyen sem kértek még soha el annyit el egy kávéért, mint amekkora összeg a legutóbbi árstatisztikában szerepel.
Ugyanakkor mintegy húsz termék került az idén áprilisban legalább egy ezressel kevesebbe eddigi legmagasabb áránál.
Már ebből is látszik, hogy valójában a drágulás felé billenhet a fogyasztók érzékelése.
Érdemes felidézni, hogy az idén áprilisban az infláció ugyan némiképp magasabb lett a vártnál, de a KSH így is meglehetősen csekély drágulást mutatott ki. A fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése utoljára 2021 tavaszán látott szintet idéz. Ez azonban valójában a statisztika nagy varázslata.
Az ugyanis, hogy éves összevetésben az árak már nem nőnek olyan ütemesen, nem jelenti azt, hogy a háziasszonyoknak a boltokban ne kellene mélyen nyúlni a pénztárcájukba.
Az infláció egy viszonyszám. Azt jelzi, hogy a megnevezett – általában a pont egy évvel korábbihoz, képesti – intervallumban milyen volt az árak mozgása. Amihez viszonyítanak, az a bázis. A megugráshoz képest többnyire könnyű lanyhulást kimutatni.
Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője úgy véli, a „bázishatás” áprilisban még támogató volt, de májustól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták.
(24)