Több mint négy év után született ítélet Halgas Tibor ügyében. A balesetet okozó taxis nem jogerősen két év fogházbüntetést kapott, amelyet jórészt már letöltött előzetesben. Bár az elkövető vérében jelentős mennyiségű kokainmaradványt találtak, Zacher Gábor perdöntő szakvéleménye alapján a bíróság úgy találta, hogy a tragédia pillanatában már nem volt kokain hatása alatt, ezért enyhébb büntetlést kapott, és – noha korábban egyszer már megszökött – kiengedték az előzetesből, írja a 24.
Zoom
Fotó: Földházi Árpád
A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon folytatódott a büntetőeljárás a Halgas Tibor egykori élsportoló halálát okozó taxisofőr ügyében. 2020. február 4-én egy edzésről tartott haza családjához a Ferencváros volt labdarúgója (a sportoló a 2000–2001-es bajnokcsapatnak is a tagja volt), a Pilisi LK edzője. Az egyik szemben haladó autóban H. Szilveszter ült, aki a Főtaxi cégcsoportba tartozó MB Elit Taxi járművét vezette taxisofőrként a ferihegyi repülőtérre vezető úton.
H. Szilveszter a megengedett sebességet csaknem kétszeresével túllépve belement egy váratlan előzésbe, a vele szemben szabályosan közlekedő autó sofőrjének esélye sem volt a baleset elkerülésére.
H. Szilveszter ellen halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt indult eljárás, ugyanis mind a rendőri intézekedés során alkalmazott gyorsteszt, mind a későbbi vérvizsgálat azt igazolta, hogy kokaint fogyasztott, mielőtt autóba ült.
A sofőr ellen korábban már több mint negyven közlekedési szabálysértés, többek közt ittas vezetés miatt folyt eljárás, és néhány hónappal a tragédia előtt bevonták a jogosítványát is, eltiltották az autóvezetéstől.
H. házi őrizetét 2020-ben feloldotta a bíróság, és ekkor
külföldre szökött, majd Németországban találták meg – amikor szintén egy közlekedési szabálysértés miatt igazoltatta egy rendőr.
A tárgyalás idején még előzetes letartóztatásban volt. Az áldozat özvegye, Köves Alexandra még februárban azt nyilatkozta: érthetetlennek és felháborítónak tartja, hogy az ügyben négy évig nem született ítélet, és ez a gyászoló családra is komoly lelki terhet ró. Halgas kislánya háromesztendős volt, amikor a sportoló elhunyt.
Az első toxikológiai szakvélemény szerint kokain bomlásterméke volt kimutatható a taxisofőr szervezetében. A szakértő szerint a terhelt a mintavételt megelőző 8-12 órával korábban fogyaszthatott a kábítószerből, ezért annak hatása a baleset idején még fennállhatott. Ezt az állítást kérdőjelezte meg a védelem.
Péchy Kristóf, H. védője a 24-nek még a tárgyalás előtt azt mondta: nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy H. a baleset pillanatában még kokain hatása alatt volt, tehát nem áll fent az a súlyosító körülmény, hogy bódult állapotban követte volna el a bűncselekményt. Sógor Zsolt, a sértett ügyvédje azt nyilatkozta a lap kérdésére, hogy ezt az érvelést a sértetti oldal semmiképp nem fogadja el, mert enyhébb büntetést eredményezhetne, mint amit az elkövető megérdemel.
Legutóbb a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon Zacher Gábort hallgatták meg. A toxikológiai szakértő azt fejtegette, hogy a baleset után négy órával történt mintavétel, amely egyértelműen kokain bomlástermékét mutatta ki. Azt mondta, hogy legfeljebb négy óra, amíg hat a szer, bár annak nyomai még egy héttel a használat után is a szervezetben vannak.
Zacher szerint az ütközés pillanatában már nem befolyásolta a sofőr reakcióidejét és döntését a kokainozás, a bomlástermékek mennyisége alapján ugyanis körülbelül 16 órával a baleset előtt fogyaszthatott a kábítószerből a taxis.
Az ügyész nem értett egyet Zacher véleményével, azt mondta, hogy a nemzetközi szakértői gyakorlat szerint az autó vezetőjének bódult állapota alaposan feltételezhető a bomlástermék mennyisége alapján.
A nemzetközi gyakorlatban tizedennyi kokainszármazékot is bódult állapotnak tekintenek
– jelentette ki a vád képviselője, aki szerint akkor is zavart viselkedést produkálhat valaki, ha szervezetéből kitisztulóban van a kábítószer.
Zacher is alátámasztotta:
amikor a kokain ürül, akkor van lehet másodlagos hatása, egyfajta sóvárgás, ami viselkedési zavart okozhat.
Zoom
Fotó: 24
Az ügyész megjegyezte, Zacher Gábor és a korábbi szakértő véleménye ellentmond egymásnak abban a tekintetben, hogy a drog hatása alatt lehetett-e a taxis, vagy nem, ezért indítványozta, hogy újabb szakértőt rendeljenek ki az ellentmondás feloldására. A bíró azonban ezt az indítványt elutasította, és elfogadta Zacher álláspontját.
Az ügyész perbeszédében az eredeti vádirati minősítés megállapítását kérte, börtönbüntetés kiszabását (a vádiratban hétéves börtönt kért) és azt, hogy véglegesen tiltsák el a férfit az autóvezetéstől.
– A vádlott súlyos és állandósult jellemhibával bír és veszélyes a környezetére – mondta. H. Szilveszter védője szerint az elkövető bűnössége nem vitás, de helytelennek tartotta a vádiratban szereplő minősítést, mert védence az ütközéskor nem volt már kokain hatása alatt. Sőt, úgy vélte, hogy H. Szilveszter későbbi életszakaszban még alkalmas lehet a járművezetésre.
Az utolsó szó jogán H. Szilveszter ezt mondta: száz szó is kevés lenne kifejezni, hogy mennyire sajnálom, amit tettem. Kár, hogy nem lehet ezt már megváltoztatni, de ha vissza lehetne forgatni az időt, másként cselekednék.
A sértetti védő, Sógor Zsolt arról beszélt, hogy a vádlott hivatásos sofőr, erre alapozta vállalkozását, ehhez képest a közbizalom ellen is vétett, és érthetetlen az is, hogy a taxitársaság hogyan szerződhetett vele. – Az, hogy a vádlott Németországba szökött, nem őszinte megbánásra utal – mondta, hozzátéve, hogy a család pótolhatatlan veszteséget szenvedett, a társadalom és a hazai sportélet pedig kiemelkedő személyiségét veszítette el.
A bíróság végül közúti baleset okozás bűntette miatt két év fogházbüntetésre (a fogház Magyarországon a büntetésként kiszabott szabadságvesztés legenyhébb végrehajtási módja) ítélte a terheltet. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerte bűnösségét.
A férfit eltiltották a vezetéstől, de nem véglegesen, valamint kötelezték 1,1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére, és azonnali hatállyal szabdálba helyezték.
Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a minősítés fenntartásáért fellebbezett. A vádlott és védője tudomásul vette a döntést.
Ha az ítéletet helybenhagyja a másodfokú bíróság, vélhetően H. Szilveszternek akkor sem kell már fogházba vonulnia, mert az előzetes időzatartamát le kell vonni a kiszabott ítéletből. Ráadásul egy meghatározott tilalmi idő lejárta után újra vezethet.
Halgas Tibor özvegye azt mondta, egyfelől megkönyebültnek érzi magát, hogy véget ért az ügy, másrészt viszont megdöbbent az enyhe ítélet miatt. Szerinte ez az eredmény a következmények nélküli államot minősíti, ahol nem kell érdemben felelni egy ember életének kioltásáért.
Mint megírtuk, április első hétvégéjén a Budapesti Rendőr-főkapitányság a BKK taxiellenőreivel 166 taxit és sofőrjét ellenőrizte. Számos egyéb szabálytalanság mellett a razzia során két olyan taxisofőrt is találtak, akik el voltak tiltva az autóvezetéstől, és drogot fogyasztottak.
Zacher Gábor virológiai ámok- pályafutása is emlékezetes: