Az RTL Híradónak értékelte a választás eredményét az LMP országgyűlési képviselője, Keresztes László Lóránt, miután pártja nem érte el országos szinten az egy százalékot sem az EP-választáson.
Kell hogy személyi felelőssége is legyen ennek a választásnak, (…) elvárom a pártom elnökeitől is, hogy ők maguk is vállalják ezért a felelősséget.
Zoom
Fotó: Adrián Zoltán / 24
Keresztes elmondta, hogy a pártok azért vannak jó esetben, hogy bizonyos fontos közügyeket képviseljenek. Tehát, hogy eszközként működjenek. És ha egy párt ezt a szerepet nem tudja betölteni, akkor nincs jelentősége a létezésének.
Keresztes azt is elmondta, hogy
Vitézy Dávid jó szakember, de számomra is ködös, hogy milyen módon alakult ki az a helyzet, hogy Vitézy Dávid az LMP jelöltje lett. Aztán hogy alakult ki az a helyzet, hogy Vitézy Dávid támogatására szólított fel a Fidesz is. Én magam is választ várok ezekre a kérdésekre.
Dobrev vagy Magyar? – kérdezik telefonos közvélemény-kutatók két nappal a választások után
A Telexnek több olvasója is megírta, hogy a június 9-ei választások óta egy Társadalomkutató Intézet nevében bemutatkozó hívó egyebek mellett arról kérdezte őket, hogy meg vannak-e elégedve az Orbán Viktor által vitt politikával, és hogy kit választanának miniszterelnöknek, ha csak Magyar Péter és Dobrev Klára közül lehetne választani.
A kutató az alapvető adatok megkérdezése után arról kérdezte a hívott felet, hogy „mostanában mik voltak a témák a barátaimmal, beszéltünk-e például a rezsiárakról, az Európán kívüli migrációról, az inflációról, az ukrán–orosz háborúról vagy a zöldenergiáról.”
A hívó ezután tért rá a lényegre többek között azokkal a kérdésekkel, hogy
  • volt-e, és ha igen, kire szavazott;
  • kéne-e új miniszterelnököt választani;
  • elégedett-e Orbán Viktorral.
A telefonban feltettek kérdéseket Magyarország Ukrajna-politikájával és a migrációhoz való hozzáállásával kapcsolatban is.
A lap megnézte, hogy a hívószám az internetes tudakozók alapján nem először kérdezget politikai ügyben: az említett szám az EP-választásról is tudakolódott, vagy Fideszhez közeli propagandamondatokat csomagolt kérdés formájába.
Régóta tudható, hogy a Fidesz folyamatosan és akár napi kérdések terén is szondázza a közéletben élő véleményeket annak érdekében, hogy minél nagyobb támogatottságra hangolják politikájukat. A jelek szerint a kormánypárt megtalálta a következő kutatnivaló kérdéskört.
(24 nyomán)