Volt egy találkozónk valamikor a nyár folyamán, azóta valóban nem találkoztunk. (…) Pár napja jelezte, hogy időszerűnek érzi az újabb találkozót. Egyébként nem lett belőle különösebben sikeres megbeszélés – mondta Karácsony Gergely a Telexnek adott interjúban a csütörtöki tárgyalásáról Magyar Péterrel. A főpolgármester szerint „a Tisza Párt egy olyan furcsa és számomra nehezen értelmezhető politikai stratégiát, de az is lehet, hogy taktikát követ a fővárosban, hogy semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert is akadályozná, hogy teljesítse a felelősségét”.
Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek – fogalmazott a főpolgármester. Karácsony ezt abból szűrte le, hogy állítása szerint „világos volt, hogy jelenleg nincs más, akit támogatnának, de jelölni, nyilvánosan felvállalni még őt sem hajlandó” a Tisza Párt vezetője.
Karácsony szerint Magyarék mesterterve az, hogy „Vitézy minden hatalmi jogkört magához ragadva, kvázi főpolgármesterként vezetné a várost”. Ezért azt a javaslatot tette a pártoknak, hogy Kiss Ambrus maradjon általános, Vitézy pedig legyen városfejlesztési helyettes, ám ez nem fog bekövetkezni, mert „a Fidesz nem szavaz meg senkit, a Tisza csak Vitézyt szavazza meg, a DK pedig semmiképpen nem szavazza meg Vitézyt”.
Az alakuló ülésen Karácsony ezért nem tesz javaslatot a főpolgármester-helyettes személyére.
Volt már ezer nagyobb sérelme a jogállamnak Magyarországon, mint hogy nem volt megválasztva a főpolgármester-helyettes. Csináljuk tovább a munkánkat. Megvárom, amíg a munkaterápia egy kicsit jobb belátásra bírja a pártokat, és esetleg rájönnek arra, hogy itt van egy város, amiért felelősséggel tartoznak. Ha meg nem, akkor a főispán fog rám küldeni valakit főpolgármester-helyettesnek. Ha ez a közgyűlési frakciók szerint így oké, akkor majd a főispán embere kap egy irodát a negyedik emeleten, hozzá egy kávéfőzőt, viszont semmilyen jogkört – közölte.
Azzal kapcsolatban, hogy Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester nemrég arról beszélt, szerinte mindenki Karácsony megbuktatására játszik, a főpolgármester azt mondta: régóta sokan játszanak a megbuktatására, és szerinte nyilvánvaló, hogy Vitézy a 2029-es kampányra készül, mi több, komoly tétben merne arra fogadni, hogy egymás ellen indulnak öt év múlva.
„Bármibe fogadok, hogy nem fog feloszlani. Valójában senkinek sem érdeke, hogy egy borzasztó nehéz pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatnál még egy időközi választás is legyen. Én sem támogatnám” – felelte arra reagálva, hogy az MKKP-elnök Kovács Gergely arról nyilatkozott, hogy szerinte egy éven belül feloszlik a Fővárosi Közgyűlés.
Karácsony szavaira reagált Vitézy Dávid és Magyar Péter is, előbbi a Facebook-oldalán a többi közt azt írta, szerinte „Karácsony kizárólag panaszkodik, másokra mutogat, valótlanságokat állít és persze a Gyurcsány-kormányból hozott szövetségeseinek átmentéséhez ragaszkodik”. Az LMP, majd a kampány végén már a Fidesz által is támogatott politikus az esetleges főpolgármester-helyettességgel kapcsolatban közölte: az interjú után egyértelművé kell tennie, hogy nem jelentkezett főpolgármester-helyettesnek.
Sőt, Karácsony Gergelynek a kampányban elkövetett hazugságai, személyeskedő, becsmérlő mondatai, 5 év kudarcos városvezetési teljesítménye után erősen el kellett gondolkodnom azon, hogy egyáltalán beszélni van-e értelme erről a felkérésről vele. Budapest azonban fontosabb az egóknál, Budapest fontosabb a személyes érzéseinknél, Budapest fontosabb annál, hogy mennyire tudjuk egymást elviselni, Budapest érdekében megoldásokat kell keresni.
Magyar Péter szintén a Facebook-oldalán reagált, a Tisza Párt elnöke úgy látja, Karácsony „egy hazugságoktól és önellentmondásoktól hemzsegő interjút adott”.
Hogy ki kibe lett szerelmes az utóbbi hetekben, az elég könnyen megállapítható, ha valaki meghallgatja a miniszterelnök és Karácsony Gergely egymásról adott nyilatkozatait, illetőleg ha követi a kettejük közös olimpiai álmait egy csőd szélén álló fővárosban és országban – írta Magyar, aki szerint Karácsony megzsarolta őt, hogy ha nem támogatják Kiss Ambrust és jogi főtanácsadóját, Tordai Csabát, akkor inkább senkit nem jelöl helyettesnek.
Azt is közölte, hogy a Tisza Párt jelöl két tanácsnokot: az egyikük az esélyegyenlőségért és az akadálymentesítésért, a másikuk pedig a transzparenciáért, a szerződések átvilágításáért lenne felelős. „Másrészt valódi felelősséget csak úgy lehet vállalni, ha valódi jogkörei vannak a képviselőknek és nem a főpolgármesterhez van telepítve minden jog- és hatáskör. Az erre vonatkozó javaslatunkat elküldtük Karácsony Gergelynek” – fogalmazott Magyar.
Karácsony ugyanakkor az interjúban ezt úgy értékelte, hogy minden jogkörét elvennék. „Próbálják letagadni, hogy volt ilyen javaslatuk, nyilván ezután is tagadni fogják, de én meg ezt láttam. Konkrétan arról szólt a javaslat, hogy a főpolgármester egy senki, Vitézy Dávid pedig minden” – jelentette ki.
(24)