A helyi önkormányzat megvásárolta az Ajka labdarúgócsapatát működtető kft.-t annak érdekében, hogy továbbértékesíthesse egy egyiptomi vállalkozó felé – írja az Index a Nemzeti Sportra és a rangado.24.hu-ra hivatkozva.
Ajka város képviselő-testülete még szeptember 25-én terjesztett elő, majd fogadott el egy javaslatot, amelynek értelmében 1 519 000 forintért megvásárolná az FC Ajka csapatát működtető kft. társtulajdonosának, a Futball Club Ajka Sportegyesület F. C. Ajka Kft.-ban lévő 49 százalékos üzletrészét.
Ezzel az önkormányzat 100 százalékos üzletrészre tett szert, amelynek köszönhetően tovább tudja értékesíteni a kft.-t egy egyiptomi üzletembernek – vagy az ő cégének, amely korábban már jelezte, hogy megvásárolná az NB II-es alakulatot.
Zoom
Fotó: veol.hu
Mivel az F. C. Ajka Kft. tulajdonában olyan, az önkormányzat által apportált jelentős értékű vagyonelemek is vannak, amelyeket a hivatal nem kíván közvetetten értékesíteni, a testület úgy döntött, hogy az adásvételt megelőzően az ingó- és ingatlanvagyont egy új, önkormányzati tulajdonú vagyonhasznosító cégbe helyezi át. Így az új tulajdonos csak az NB II-es szerepléshez kapcsolódó jogokat, azaz a licencet és a labdarúgók játékjogát vásárolhatja meg.
Schwartz Béla, Ajka polgármestere (aki korábban már állt bíróság előtt hűtlen kezelés és zsarolás vádjával - a szerk.) nem erősítette meg, de nem is cáfolta a híreket, azonban arról nyilatkozott, hogy miért van szükség az NB II-es csapat értékesítésére.
Azok a folyamatok, amelyek jelenleg zajlanak a magyar gazdaságban, valamint azok a törvényjavaslatok, amelyek az önkormányzatoktól a jövőben további anyagi forrásokat vonnak el, megkövetelik a következő évekre való tudatos felkészülést – ecsetelte a polgármester. – Az önkormányzat elérte teljesítőképessége határát, a jövő évben a csapat működtetéséhez pénzügyi forrásokat biztosítani nem tud, így a biztonságos és eredményes szereplés megkívánja egy tőkeerős tulajdonos bevonását. A kft. megvásárlása iránt Magyarországról és külföldről is vannak érdeklődök, így kézenfekvő, hogy a sokak által kívánt piaci szegmens irányába mozduljon el a klub. Nagyon pozitív folyamatként értékeljük, hogy felépítésre került egy olyan klub, amely eljutott oda, hogy felvetődhet az értékesítése, mert van iránta érdeklődés.
A polgármester elmondta, hogy az új tulajdonosnak számolnia kell majd a stadion bérleti és üzemeltetési költségeivel, ugyanis a pályázati tervezetben az szerepel, hogy az önkormányzat nem tervez a jövőben támogatást biztosítani, ugyanakkor a képviselő testület nem engedné el százszázalékosan a város labdarúgócsapatát, hiszen több elképzelésük is van az ellenőrzési jog gyakorlására.