A korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt letartóztatásban lévő polgármester, a júniusban újraválasztott Kiss László, illetve a hasonló okokból ugyancsak a legsúlyosabb kényszerintézkedés hatálya alatt lévő volt alpolgármester, Czeglédy Gergő távollétében megalakult hétfőn Óbuda-Békásmegyer új képviselő-testülete.
A helyhatósági törvény rendelkezése szerint az alakuló ülést a polgármesternek kell vezetnie, ezért a testület korábban a Pest Vármegyei Kormányhivataltól kért útmutatást, a hatóság pedig úgy rendelkezett, hogy az ülést a korelnök vezényelje le.
Az ülést Kiss László a büntetés-végrehajtási intézetből hívta össze. A korelnök, Ujfalvi István ismertette a napirendi pontokat, majd közölte, hogy Kiss László a testületi üléssel egyidőben a börtönben letette az esküjét, amelyet előtte egy ügyvéd jelenlétében is megtett.
Ujfalvi István (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) ismertette azt a levelet, amelyet a polgármester küldött az eseményre. Az írásban Kiss László "politikai bebörtönzöttként" aposztrofálta magát, és követelte "valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását, a politikai perek előkészítésének befejezését". Kijelentette, hogy nem követett el törvénytelenséget. Mint írta: "Jelen eljárás illeszkedik a jelenlegi főpolgármester ellen konstruált, úgynevezett Városháza-ügyhöz, a célja a főpolgármester, velem együtt két budai és három pesti kerületi polgármester gyengítése, zsarolhatóvá tétele és esetleges bűntetőjogi felelősségre vonása hamis vallomások és a közvélemény manipulációja által."
Puskás Péter, a Fidesz helyi frakciójának vezetője kritizálta Kiss László levelét, a polgármester nyilatkozatát politikai performansznak minősítette. Közölte, hogy pártja nem támogatja a tanácsnokok kinevezését, mivel véleménye szerint azok korábban sem végeztek érdemi munkát.
Az alakuló ülésen megválasztották a négy alpolgármestert, Béres Andrást, Őri Lászlót, Zábó Attilát és Burján Ferencet, a voksolásban a Fidesz képviselői nem vettek részt.
(MTI)