Albániának már régen bent kellene lennie az Európai Unióban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, az Edi Rama albán kormányfővel folytatott tárgyalása után adott sajtónyilatkozatában.
Orbán Viktor elmondta, vendégével az európai helyzetről, a Nyugat-Balkán és az európai politika jövőjéről is eszmecserét folytattak.
Most nekünk kell segítséget adnunk albán barátainknak, hiszen a Nyugat-Balkán országai átlagosan 15 éve várakoznak arra, hogy belépjenek az Európai Unióba - emlékeztetett. Hozzátette: van elég baj Európában - amiről beszélhetett a minap Strasbourgban is -, ezekre a bajokra pedig a legnyilvánvalóbb orvosság az volna, ha az EU végre befogadná a Nyugat-Balkán országait.
Edi Ramával abban állapodtak meg, hogy a kétoldalú együttműködést folytatni fogják, Magyarország várja az albán üzleti élet érdeklődőit, valamint készen áll arra, hogy az eddigieket is meghaladó súllyal vegyen részt az albán gazdaság modernizálásában - közölte Orbán Viktor.
Példaképek vagyunk
Albánia példaképként tekint Magyarországra - mondta Edi Rama albán miniszterelnök pénteken Budapesten.
Az albán kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Magyarországon a közigazgatás belső reformját példaértékűen valósították meg.
Ez különösen fontos egy olyan ország számára, mint Albánia, amelyik az uniós csatlakozás útjára lépett - hangsúlyozta.
Méltatta a magyar kormány szerkezetének átalakítását és kitért arra is, hogy a jóléti társadalom megteremtése nem épp biztató pénzügyi keretek között kezdődött meg.
Edi Rama köszönetet mondott Orbán Viktornak "a soha meg nem ingó támogatásért", amelyet a Nyugat-Balkán irányában tanúsított.
Köszönetét fejezte ki a soros magyar elnökségnek, amely mint mondta, "nagyszerű dolgot tett Albánia érdekében", nyomást fejtett ki, koordinációs munkát végzett.
Rámutatott: néhány napon belül a csatlakozási tárgyalások egy fontos, új fázisát tudják megkezdeni. Ez igen komoly előrelépést jelent Albánia uniós csatlakozásában - húzta alá.
Az albán kormányfő reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több területen tudnak együttműködni Magyarországgal. Egyik ilyen lehetséges területként jelölte meg a turizmust.
Kifejtette: egyre többen választják Albániát nyaralásuk helyszínéül, a turizmus egyre bővül, idén az odaérkezők száma elérheti akár a 12 milliót.
Kitért a magyar cégek befektetéseire Albániában, ezek mintegy 350 millió eurót képviselnek, amely értékelése szerint "komolyan releváns" az albán gazdaság számára.
Beszámolt arról is, hogy a találkozón két együttműködési megállapodást is aláírtak, egyet a mezőgazdaság, egyet a közigazgatás területén.
(MTI)