A Jobbik erősödését hozta a romló, cigányellenességgel is súlyosbított közhangulat, míg a Fidesz és az MSZP erőviszonya nem sokat változott - derül ki a Medián közvélemény-kutató HVG-nek készített februári felméréséből.

Míg az elmúlt csaknem két év Medián-felméréseiben egyszer sem fordult elő, hogy a teljes népesség egy százalékánál többen szavaztak volna a Jobbikra (főleg amikor nem is mérték, mert be volt sorolva az egyéb pártokhoz - a szerk.), addig februárban már a megkérdezettek két százaléka a szervezetet választotta, ráadásul ők minden más párt szimpatizánsainál magasabb, 83 százalékos arányban mondták azt, hogy biztosan részt vennének egy most vasárnapi választáson. A biztos szavazók körében pedig a januári egy százalékról négy százalékra nőtt a Jobbik támogatottsága - írta a hetilap.




A HVG értékelése szerint a radikális jobboldali párt megerősödése aligha független attól, hogy a kutatást megelőző napokban cigányok által elkövetett bűncselekményekkel volt tele a sajtó. A jelek szerint ezek a fejlemények már nem nagyon növelték a lakosság cigányellenességét, hiszen az eddig is meglehetősen erőteljes volt, új jelenség viszont, hogy a kátrányos helyzetűekkel kapcsolatos véleményalkotás kezd részévé válni a szavazók politikai identitásának is.

A hetilap a Medián elemzéséből azt a következetést vonta le, hogy a Jobbik a cigánykérdés napirendre tűzésével kerülhetett fel a politikai térképre, az SZDSZ támogatottsága pedig ennek ellenreakciójaként növekedhetett 5 százalékra, a biztos választók körében pedig 4 százalékra, bár ezt az adatot kicsit nehéz elhinni.

Rámutatnak egy másik változásra is: 2007 decembere óta 11 százalékról 19 százalékra nőtt a Magyar Gárdával rokonszenvezők aránya, miközben 15 százalékról 21 százalékra emelkedett azoké (ld. zsidók, cigányok címszó), akikben félelmet kelt a szervezet. (A maradék a jelek szerint "közömbös", bár ilyen ügyben vagy egyik, vagy másik oldalon állnak az emberek. Valószínűbb, hogy nem akartak válaszolni, de hallgatlagosan támogatják a Gárdát. Akik pedig félnek tőle, nagyon helyesen teszik.)

A Medián kutatása szerint egyébként a Fidesz és az MSZP erőviszonya nem sokat változott. Akárcsak az előző hónapban, februárban is a teljes népesség 42 százaléka szavazott volna a Fideszre és 19 százalék az MSZP-re. Változás ugyanakkor, hogy a Fidesz-táborban jelentősen nőtt a magukat biztos választónak mondók aránya, így a biztos szavazók körében 55 százalékra emelkedett legnagyobb ellenzéki párt előnye, a szocialisták 22 százalékához képest.

A politikusok népszerűségi listáján változás, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter népszerűsége négy százalékot romlott.

Alább a Magyar Nemzet "híradása": míg a Medián elemzésének háromnegyede a Jobbik előretöréséről szól, a Zsidesz lapja érdekes módon elfelejti megemlíteni a pártot:

(MTI nyomán)
Kapcsolódó: