Mielőtt a rendezvény véget ért volna, a rendőrség megnyitotta az utat a forgalom előtt. Az emberek pedig szépen lassan hazaszivárognak - adja hírül az SzKR. Gratulálunk mindenkinek.
Korábban: A Gárda (ismét) elvonult a térről. Kapitányuk azt mondta az Index szerint: nem hagyja, hogy belekössenek embereibe a rendőrök és az "NBH-s provokátor" fociszurkolók.

Most ugyanis a visszaérkezett gárdisták és fociszurkolók között tört ki csetepaté, hogy mi miatt, egyelőre nem tudni, de a helyzet a tragikomikum határát súrolja.

Korábban írtuk: A rendőrség az Alkotmány és a Nádor utca sarkán sorfalat állított, miközben a körülbelül 500 fős tömeg azt kiabálta, hogy: Sün! Sün! Az emberek másik csoportja visszaindult a Kossuth térre.
Mintegy 300 fős rendőri egység érkezett a Parlament elé, pajzsokkal és gázálarcokkal felszerelve – tájékoztatott az MNO helyszíni tudósítója.
A Vértanúk terénél további húsz ávós ácsorog sisakban, felszerelten. Most érkezett hozzájuk egy mikrobusznyi erősítés.
Egy busznyi gárdistát visszahívtak a Kossuth tériek, mégsem indultak haza vidékre, pedig sokuknak dolgozni kell reggel. Az Alkotmány utcában dekkol a csapat. A keresztutcákat az ÁVH lezárta.
A Budaházy nevét helyesen leírni sem tudó MNO így tudósít a jelenetről: "Budaházi György is felszólalt a törvényhozás épülete előtt, aki patkányoknak nevezte a felsorakozott rendőröket. A HírTv beszámlója szerint ezt a Magyar Gárda nem díjazta. Erre Budaházy a gárdistákat kezdte szidni. Ezt követően a gárda elvonult a Kossuth térről."
A Független Hírügynökség így tudja: "Elvonult a Magyar Gárda a Kossuth térről, miután a korábbi tüntetésekről ismert Budaházy György felment a színpadra. Budaházy ugyanis azt kérte számon a gárdistáktól, hogy miért nem fordulnak a rendőrök ellen. A Magyar Gárda tagjai az Alkotmány utcán indultak el a Bajcsy-Zsilinszky út felé."
Korábban: Híradások szerint a Magyar Gárda fogta magát, és elvonult. Néhány száz ember maradt csupán a helyszínen.
Az SzKR szerint ismét valami belterjes konfliktus tesz nevetségessé a cionisták szemében: "Budaházy György a Kossuth téren felállított színpadon tartott néhány perces beszédet, számonkérte a rendőröket a fiatal lánnyal szemben alkalmazott minősíthetetlen fellépés miatt. Egy gárdista egy Kossuth téri szervezővel karöltve felszólította Budaházyt, hogy hagyja el a színpadot, és ne folytassa beszédét. A tömeg erre hangosan kiáltotta, hogy <Budaházy, Budaházy!>" - és ezt követően távoztak a gárdisták, hiába skandálták utána az emberek, hogy "Gyertek vissza!".
Az Index szerint az emberek egy része a Gárda után ment, hogy visszahívja.
Miután a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által 7 óráig bejelentett Kossuth téri rendezvény véget ért, a rendőrség a továbbiakban választási nagygyűlésként értelmezi a parlament előtti gyülekezést, mondta az Index kérdésére Tafferner Éva, a Budapesti Rendőrfőkapitányság szóvivője.
A szóvivő elmondta: a gyülekezés békés, nem történt jogsértő cselekmény.
Az MNO szerint kb. 3000 ember van a téren.

Hét órakor a rendezvényen felszólaló Gonda László azt mondta, hogy berekeszti az általa bejelentett demonstrációt, de a spontán rendezvény attól még tovább folytatódhat.
A Magyar Gárda egyik tagja a vonulás közben egy hangosbemondón folyamatosan azt mondta, hogy kampányidőszak van, ilyenkor pedig a rendezvényeket nem kötelező bejelenteni.
A Szent Korona Rádió szerint a droidok a szovjet emlékmű közelében könnygázzal fújtak le egy lányt, akit mentő szállított el. A helyszínen körülbelül 1500 fő van jelen.
A rádió legfrissebb értesülései szerint hamarosan a Kossuth téren szólal fel Morvai Krisztina és Vona Gábor is.
Néhány tucat tüntető áttörte a sorfalat, és a Parlament előtti parkolóhoz vonult - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A szervezett csoportban vonuló gárdisták ebben nem vettek részt.
A Parlament előtt kordonok nincsenek, csak a tér közepén vannak felállítva virágosládák. Emögött több tucat rohamrendőr sorakozott fel, hátrébb újabb rohamrendőrök várakoznak.
Az Alkotmány utcából pár száz Ferencváros-drukker is csatlakozott a tüntetőkhöz, de sajnos így sincsenek túl sokan. Ott van Budaházy is, egyelőre szónoklatok hangzanak el az emelvényről.
A Ferencváros vasárnap Jászberényben játszott, onnan jöttek a fradisták. Csapatuk amúgy 1-0-ra nyert, és magabiztosan vezeti az NB II. keleti csoportját.
Gonda László az emelvényen bejelentette, hogy este 7-ig van ugyan engedély a tüntetésre, de addig maradnak, amíg el nem takarodik a kormány. Na így kellene ezt. Megbízható információval nem rendelkezünk a tömeg nagyságát illetően, de megfelelő létszám esetén lehet még valami ebből.
A Kossuth térre ért a menet. A Parlament főhomlokzatánál kétszáz rendőr védi az épületet a velük farkasszemet néző 1500-2000 tüntető ellen - adják hírül balbib források.
A Batthyány-örökmécsesnél tart a menet, hamarosan a Parlamenthez érnek.
A Kossuth téren a szokásos ellenzéki bejelentett rendezvény zajlik, ehhez akarnak csatlakozni a Hősök teréről indult tüntetők.
Negyven rohamruhás rendőr kíséri tisztes távolból a Bajcsy-Zsilinszky úton haladó embereket, akik az Index szerint ezren lehetnek. A forgalmat leállították, az autókat nem engedik be a Bajcsy-Zsilinszky útra.
Egy olvasónk szerint Gonda László hét óráig tüntetést jelentett be a Kossuth térre, így úgymond törvényesen lehet addig ott tartózkodni.
A rendőrök átengedték a tömeget a Bajcsy-Zsilinszky útra. A tüntetőknél egy megafonos ember azt mondja a rendőröknek, hogy kampányidőszak van, a vonulás pártrendezvénynek minősül, ilyenkor nem lehet feloszlatni a tüntetést.
A Bajcsy-Zsilinszky–Andrássy út kereszteződésében egy kisebb csapat ávós várja a tüntetőket rohamfelszerelésben, a tömeg még nem ért oda.
Az Oktogont is elhagyták a tüntetők, rendőrök sorfalába nem ütköztek, mennek tovább a Parlament felé.
A túlerőben lévő tömeg áttörte a rendőrök sorfalát és nagy üdvrivalgással mennek tovább a Parlament felé, az Oktogont még nem érték el.
A tüntetők a gárdistákkal együtt több ezren lehetnek.
A Terror Házánál járnak a gárdisták. A menet élén egy rendőrmotoros, egy rendőr és egy csapatszállító halad.
A Terror Házánál harminc rendőr sorakozott fel ék alakban. Nincsenek rohamfelszerelésben, fehér rövid ujjú nyári egyenruhát, baseballsapkát viselnek, és a menetet a szervizútra terelik. A rendőri erősítés az Oktogonon van.
A Hősök terei demonstrációról a magyar gárdisták – lehetnek vagy hatszázan – megindultak a Parlamenthez az Andrássy úton.
Az utánpótlást az ózdi gárdavonulásról érkezettek adták. Úgy döntöttek, hogy nem várnak április 14-ig, amikor – Bajnai miniszterelnökségéről szavazás napján – élőlánccal akarják körbevenni a Parlament épületét - írja az Index.
Egy szónok azt javasolja a Hősök terén egybegyűlteknek, hogy április 14-én, amikor az országgyűlés szavaz Bajnai miniszterelnökségéről, élőlánccal vegyék körbe a parlament épületét.
Sokan hazamentek már a demonstrációról, a rendőrök ingujjra vetkőzve várják az előrehozott választásokért rendezett tüntetés végét.
Nem egy napra jöttünk össze – jelentette ki a fideszes szervező, Fricz Tamás. Mint mondta, nagyon boldog, hogy ennyi ember összejött a Hősök terére, „legyünk elszántak és kitartóak”.



Friss: Papíron új választást követel a cinikus Zsidesz, közben az emberei a népet szédítik
„Először találkozunk itt, de nem utoljára”, hirdette meg az elhúzódó semmittevés programját, addig történik mindez, amíg erre szükség van - hülyítette az embereket, tudva tudván, hogy egy idő után mindenki elfásul, egyre kevesebben mennek ki, s a hatalom elmondhatja: íme, az emberek nem ellenzik már annyira a politikánkat.
Mint fogalmazott, követelik a parlament azonnali feloszlatását és az előre hozott választásokat. Fricz azt mondta, hogy ezekben a kérdésekben nem engednek, addig harcolnak, míg céljaikat el nem érik. „Az eszközeink törvényesek, céljainkban azonban radikálisok vagyunk”. Olyan erős és mély a politikai, gazdasági és társadalmi válság is, hogy a polgárok többé nem hallgathatnak csendben. Véget kell vetni annak a kádári beidegződésnek, hogy úgyis mindent eldöntenek a fejünk felett - mondta, csak éppen arra nem tért ki, hogy a hatalomra jutott gazember banda egyáltalán nem az a szemérmes társaság, amely egy kis tüntetéstől elmenekül.
Arra persze kiválóak ezek a "happeningek", hogy a fideszes tábort mozgásban tartsák, azt az illúziót keltve, hogy történik is valami, miközben a folytonos kampánnyal szép lassan eljutunk a normális időpontban megtartandó választásokig.
Fricz a végén azt mondta, új plakátokra van szükség, magyar felirattal: „Elvtársak, vége”. A felszólalás végéhez közeledve elmondta: dolgos hétköznapjaink lesznek, mert ki kell harcolnunk az előre hozott választásokért, törvényes, de minél határozottabb eszközökkel. Ezért elmondta: április 14-én, amikor a konstruktív bizalmatlansági beadványról szavaznak a parlamentben, civilek alkossanak élő láncot a parlament körül. Ha ennek ellenére megválasztják Bajnait, akkor nem lesz megállás, és minden nap a Kossuth téren fognak tüntetni.
Emlékszünk, ígérte már a Fidesz, hogy addig nem megyünk haza, míg...
Úgyhogy engedjék meg, hogy fenntartással kezeljük az ilyen bejelentéseket.
Korábban: Tovább folytatódik a véget nem érő beszédözön, talán úgy gondolják, még nem sikerült mindenkit kifárasztani egészen.
A Magyar Szociális Fórum elnöke arról álmodozik, milyen jó lesz egyszer majd újra szavazni menni, egy egri kórházvédő az eljövendő feltámadást jósolja meg, egy kedves hölgy az egri HospInvestet akarja elkergetni, Simon János a döbrögiknek üzen, akik ettől bizonyára rettegni kezdenek... Csak mondják és mondják, és talán van, aki tényleg azt hiszi, hogy így lehet kormányt váltani.
Korábban: A Gój motorosok a Hősök teréről a CÖF követeléseivel az MSZP-székházhoz (!) és a Sándor-palotához hajtottak. Az MSZP székháznál petíciójukat nem vették át, a Várban viszont a köztársasági elnök nevében a hivatal egyik főosztályvezetője átvette a civilek követelését tartalmazó dokumentumot, így Sólyom László a következő napokban megismerkedhet a követelésekkel.
Ez valóban komoly siker, már csak percei vannak hátra a kormánynak. Bajnai öngyilkosságot fontolgat, Lendvai bezárkózott a szobájába Kádár arcképével.
Több mint két órája tart a rendezvény, a szónokok még szónokolnak, de egyes hírek szerint már kezdenek elszivárogni az emberek. Okkal, hiszen a cél elérve: összegyűltünk, beszéltünk sokat, most mindenki menjen haza megnyugodva, és szavazzon majd a Fideszre. (Hacsak tiszta véletlenül az MSZP vezérkara nem menekül el Afrikába a petíció hatására, hiszen erre komoly esély van, ugyebár.)
A Vörösmarty utca és a Széchenyi fürdő közötti megállóhelyeken nem áll meg a kisföldalatti.
Olvasónk írja:
Kurucok!
Nem furcsa egy kicsit, hogy a nagy civil (a szónokok népes sorából egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy valójában fideszes) gigademonstrációt éppen az MSZP-kongresszus idejére időzítették? És éppen a város másik végébe?

Nekem az az érzésem, mintha direkt mentőkötelet dobtak volna az MSZP-nek: ti csak legyetek nyugodtak, játszatok nyugodtan szavazósdit, nem kell félni attól, hogy feldühödött tüntetők veszik körül az MSZP-székházat.

Nem kell félni, mert garantáljuk, hogy ezek a város másik végén lesznek, ki is fárasztjuk őket félnapos üres locsogással.

Nekem ez volt a mai nap tanulsága. És az, hogy a Fidesznek esze ágában sincs előrehozott választásokat kikényszeríteni.
Ny. M.
Korábban: Már több szónok is arról beszél, hogy folyamatosan tüntetgetni kell, mert attól egyszer csak történik majd valami, közben pedig nyugodtan folytassa romboló tevékenységét a magyarellenes kormány.
Az elmúlt húsz évben csak percdemokráciát kaptunk – jelentette ki Csizmadia László. Szavai szerint ez annyit jelent, hogy a demokráciát arra a néhány percre kaptuk, amikor négyévente elmegyünk szavazni.
Mindehhez hozzátette, hogy folytonos demokráciára van szükség, most pedig új időszámítás kezdődik: az óra 0 óra 0 percet mutat. Az első percben új időszámítás kezdődik, a kecskék ne őrizzék tovább a káposztát. A parlament nem vásárcsarnok, ott pedig nem pártkatonákra van szükség, hanem a népért felelősséget érző honatyákra – mondta Csizmadia László. Mint fogalmazott, a frakciót utasítók mondják ki az első jelszót: igen a parlament feloszlatására. (Ezt hallván egészen biztosan meg is fogják cselekedni ijedtükben.)
Makovecz Imre, az egyik főszervező azt mondta a jelenlévőknek, hogy ha nem lesz hatása a mostani demonstrációnak (mégis milyen hatása lenne a szájkaraténak?), akkor újabb megmozdulást szerveznek, hogy "kiköveteljék" az előrehozott választást. Mintha az újabb semmittevéstől megfutamodna a minden hájjal megkent bűnözőkormány.
Gratulálunk az újabb fideszes gőzlevezető pótcselekvéshez, sajnos megjósoltuk, hogy ez lesz belőle. Ekkora tömeggel semmit nem kezdeni viszont bűn, a lehetőség elszalasztásáért pedig a - Zsideszhez köthető - szervezők a felelősek.
Korábban írtuk: A Hősök terén felolvasták a köztársasági elnöknek címzett feliratot, amelyben előrehozott választásokat követelnek a tüntetéshez csatlakozó civil szervezetek.
A dokumentumot a cigánybűnözőket mentegető, hanukázó Gój motorosok viszik a köztársasági elnöknek a Sándor palotába, mert nekik van már benne gyakorlatuk. Egyre komolyabb a helyzet...
Vértesaljai László jezsuita szerzetes, akit „Isten hozott!” rigmussal köszöntöttek a téren, felszólalásában kijelentette: a valaha volt zsarnokság a demokratikus átalakulás után újra él. Emlékeztetett: Wass Alberttől a hegyeit vették el, tőle pedig Márait és Wass Albertet. Elmondta, olyanok akarták beszervezni, akik később miniszterelnökségig vitték. Napjaink nehézségét úgy jellemezte: elveszik tőlünk a magyar nyelvet, a kultúránkat. „Soha nem fognak tudni beszorítani a sekrestyébe, nem akarok kordonok mögött élni”. Vértesaljai úgy folytatta: „emelt fővel akarom ünnepelni március 15-ét és október 23-át”. Felidézte, a nemzeti zászlón 2006. október 23-án rendőrbakancsok tapostak, azok, akik feletteseik parancsára véresre verték saját fajtájukat. A közelmúlt eseményei közül március 15-ét idézte, amikor is két ünneplőt meztelenre vetkőztettek az őrszobán. A 7 éve hatalmon lévőket arra szólította fel: „menjetek haza!” (Értesüléseink szerint még ennek hatására sem mentek haza.)
Szüntelenül idéznünk kell nagy költőink igazát, mert ahogy ők is, mi is zsarnokságban élünk – mondta Szokolay Sándor. A Kossuth-díjas zeneszerző elmondta azt is, hogy élete során sokszor élt már elnyomás alatt, de nem gondolta volna, hogy az utolsó évtized lesz a legfájdalmasabb. Kijelentését azzal indokolta, hogy a mai baloldal ügyfelet csinál a Isten adta népből és megalázza '56 szent véráldozatát. Szokolay úgy látja, nekik már ez sem elég, életünk értelmét akarják elvenni. (Miközben mi csak beszélünk és csak beszélünk, tehetnénk hozzá.)

A szervezők szerint már 200 002-en vannak a Hősök téri, az előrehozott választásokért rendezett civil demonstráción, vagyis meghaladták az SZDSZ-szavazók számát. (Ami önmagában jó lehet, ha igaz, kérdés, hogy mit akarnak kezdeni vele. Mert ennyi emberrel már lehetne kormányt kergetni, de hazamenni is ugyanúgy tud 200 ezer ember, mint 20.)
A tömeg, ritkásan bár, de az Andrássy úton a második-harmadik utcáig áll, jelenti a Zsindex. A rendre a Magyar Gárda vigyáz. Az imént Varga Miklós énekelt, egy kisfiú A walesi bárdokat szavalta.
Korábban írtuk: Bátorság-e az, hogy minden lehetséges alkalommal megpróbálják becsapni az embereket? – tette fel a kérdést beszédében Jókai Anna. Az írónő szerint igazságosság helyett csak megnyomorítást látunk, vannak, akik arcátlanul ragaszkodnak ahhoz, ami az ő érdekeiket szolgálja.
Szinte teljesen megtöltik a demonstrálók a Hősök terét. A környező utcákból folyamatosan érkeznek az emberek nemzeti színű zászlókkal. A tömeggyűlésen elfogadnak egy petíciót, melyet a tervek szerint egy delegáció visz el Sólyom Lászlónak. (Hogy ettől mit remélnek, jó kérdés.)
A demonstrálók között egyébként rengeteg nemzetiszínű, és mindössze néhány Árpád-sávos zászlót látni - állapítja meg elégedetten a "Független" Hírügynökség. (Ez is arra enged következtetni, hogy a beszédek után szépen hazakullog mindenki, és holnap megy tovább minden, mintha mi sem történt volna.)
Jókai Anna a szeretet fontosságáról beszél, ami szép és jó, csak még tolvajkormányt nem kergetett el soha.
Az Andrássy úton és a Dózsa György úton egy-két rendőrautó áll, és rendőrök irányítják a forgalmat is, ám csapatszállítókat, rohamrendőröket egyáltalán nem látni.
Korábban írtuk: A szervezők szerint több mint ötvenezer (az MTI szerint tízezer, tehát valahol a kettő között lehet az igazság) ember van a civileknek az előrehozott választásokért rendezett Hősök téri nagygyűlésén.
Makovecz Imre, az első szónok előrehozott választásokat követelt, és utalt egy „megnevezhetetlen nemzetközi hatalomra”, amely az országot irányítja. Az építész közös imádság után áldását kérte a tömegre. Jelenleg Jókai Anna írónő beszél.
Megkezdődött vasárnap délután a Hősök terén az előrehozott választásokat követelő civil demonstráció. Az MNO helyszíni tudósítója szerint jóformán megtelt a tér, de a környező utcákból is folyamatosan érkeznek az emberek.
Szinte teljesen megtöltik a demonstrálók a Hősök terét. A környező utcákból folyamatosan érkeznek az emberek nemzetiszínű zászlókkal. A rendezvényen a résztvevők a parlament feloszlatását, előrehozott választásokat és tisztább közéletet követelnek. A tömeggyűlésen elfogadnak egy petíciót, melyet a tervek szerint egy delegáció visz el Sólyom Lászlónak.
Az Andrássy úton és a Dózsa György úton egy-két rendőrautó áll, és rendőrök irányítják a forgalmat is, ám csapatszállítókat, rohamrendőröket egyáltalán nem látni.
Az MNO BKV-s forrásból úgy értesült, hogy aki a demonstrációra tart, annak a kisföldalattiról érdemesebb a Bajza utcánál leszállnia és gyalog mennie tovább a Hősök terére.
(MNO - FH - SzKR - MTI - HírTV - Index nyomán)
Kapcsolódó: