2019. február 24., vasárnap, Mátyás, Etel napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:55 Nem adják fel: tizenötödik alkalommal tüntettek a sárgamellényesek22:25 Hanoi felé zakatol az észak-koreai uralkodó22:10 Tatárszentgyörgyön szipogott az Emmi: a rasszista romagyilkosság sulykolása mellett gárdázás is kellett21:34 "Szállj sötét zászlókon hollómadár" - 576 éve született a nagy király21:15 Nem egyszerű a segélyszállítmányok útja Venezuelába20:46 Az ülőmunka terjedésével párhuzamosan egyre többen sportolnak20:17 Legalább három emberéletet követelt az Olaszországban és Horvátországban tomboló szél19:43 Zsinagógafelújítás: csalók számlájára utalt a Mazsihisz - még vicces is lenne, ha nem az ön pénzéről lenne szó19:01 Magyar portréfilmből derül ki, miért hívták Bud Spencert földönkívülinek18:27 "Elegen vannak nálunk" - Közel-Keleten működő különbíróságokat javasol az osztrák belügyér az "európai" dzsihadistáknak18:10 Guaidó megnézte a segéllyel teli teherautókat17:46 Mindenki megnyugodhat: nem szűnik meg, sőt jó irányba halad a Jobbik - és ezután listázhatják kettős párttagságú ellenállóikat17:24 Brit kormánytagok halasztanák el a Brexitet - Nagy-Britannia széthullásától tartanak16:55 Nem sokáig örülhettek bérüknek az indiai teaültetvényen dolgozó szomjasabb munkások16:19 Iszlamista konkurenciájára csapott le Franciaország Maliban
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Marketing Centrum: 8%-on a Jobbik, bejuthat az SZDSZ is

Egy hónappal ezelőtt 38 százalék körüli részvételi arányra lehetett számítani a június 7-i EU parlamenti választáson. Május végére ez 44 százalékra emelkedett. A Marketing Centrum eredményei szerint a Fidesz 15, az MSZP 5, a Jobbik pedig 1 mandátumot szerezhet. A maradék egy mandátum megszerzésére a kampány finisében az SZDSZ látszik esélyesnek.
Elérkeztünk az EU parlamenti választás finisébe, ám a közelgő voksolást mindössze a megkérdezettek 7 százaléka említette a legfontosabb politikai események sorában. A választókat elsősorban a Bajnai-kormány döntései foglalkoztatják. Ezzel magyarázható az is, hogy a „most vasárnapi” képzeletbeli parlamenti választásra a választópolgárok 51 százaléka ígérte biztosra a részvételét, a június 7-i EU parlamenti képviselő választásra viszont csak 46 százalékuk. Az összes releváns választ figyelembevevő becslés szerint 44 százalék körüli részvételi arány valószínűsíthető június 7-én, és ez 6 százalékkal magasabb, mint a március végi becslés eredménye, illetve mint amekkora a 2004-es tényleges részvételi arány volt. A pártok kampányai tehát valamennyire mégiscsak működtek.
Ezt jelzi az is, hogy a március végi 44 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak választani a pártok EP-listái közül. A legutóbbi felmérés óta leginkább az SZDSZ támogatói aktivizálódtak, így most a liberális párt is esélyesnek látszik a mandátumszerzésre, nem csak a Jobbik. Az LMP – Humanista párt, és az MCF-Roma Összefogás Párt listák várható támogatottsága viszont még összeadva sem közelítik meg az 5 százalékos küszöböt, és az MDF mandátumszerzési esélye is kicsi (de azért nem nulla).
A felmérés eredményeit felhasználó modell legvalószínűbb mandátumbecslése szerint a Fidesz 61 százalékos támogatottsággal várhatóan 15 képviselőt delegálhat Brüsszelbe, az MSZP 19 százalékos eredménnyel ötöt, a Jobbik 8 százalékos eredménnyel egyet, és várhatóan az SZDSZ átlépi a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékot. A Jobbik mandátumszerzése gyakorlatilag biztos.
Az SZDSZ becsült támogatottsága azonban éppen csak hogy magasabb, mint 5. Az MDF várható eredménye (felfelé kerekítve is) csak 4%, és potenciális támogatóik részvételi valószínőségének átlaga lényegesen kisebb, mint az esélyesnek látszó pártok támogatóinak átlagai. A választás napjáig ez esetleg még változhat, annak viszont elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége, hogy öt párt is 5% fölötti eredményt érjen el. A legvalószínűbbnek most az tűnik, hogy négy párt fogja majd képviselni hazánkat az EP-ben. Ha viszont csak három párt lépné át a küszöböt, akkor tovább növekedne a Fidesz mandátumfölénye, és 16/5/1-re módosulna a mandátumeloszlás a három bejutó párt között.
(MC)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready