2019. december 8., vasárnap, Mária, Mariann, Emőke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:31 Egyik zsidó hazudik: Washingtonban a helyettes államtitkár megcáfolta Netanjáhu nagy bejelentését10:11 Megzavarta az italozva zenét bömböltető fiatalokat a buszsofőr - egy 17 éves nyírteleki ezt nem hagyhatta annyiban09:49 Gyanúsítottként hallgatták ki a motorcsónak-bűnöző Fidesz-propagandistát09:27 Rövidesen kiengedik a kórházból a megkéselt tanárnőt09:06 Laboratóriumokban használható hidrogéngenerátor kapott innovációs díjat08:41 Sem a Vaskupola, sem az izraeli légierő nem pihent hajnalban08:17 Újra beintettek Amerikának Észak-Korea "majdnem bezárt" rakétakísérleti telepéről07:56 Még gondolkoznak rajta, hogy terrortámadás volt-e a floridai lövöldözés, de úgy néz ki, a zsidóseggnyalás húzta fel a szaúdi katonát07:34 Varga Zs. András lett a Velencei Bizottság alkotmánybírósági albizottságának az alelnöke06:54 Megugrott idén az orosz aranytartalék22:50 HVG: zaklatást tusolhattak el az Újszínházban22:26 Észak-Korea már nem hajlandó atomfegyver-mentesítésről tárgyalni Washingtonnal22:14 Három friss Nobel-díjas sürgette a klímavédelmet Stockholmban21:59 Bátorra itta magát, majd belehajtott a troliba egy Mercedes-sofőr Debrecenben21:42 "Túszokat" cserélt az Egyesült Államok és Irán
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Gazdaság ::

Varga gazdasági vészhelyzetről, Kósa a közvetlen államcsőd elkerüléséről beszél

Reklám

Kósa Lajos szerint a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, „a krízis időszakára” egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. A kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg – tette hozzá.

Az átadás-átvétel alapján úgy tűnik, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, „szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük” – mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke a Napi Gazdaság debreceni kkv-fejlesztési konferenciáján. Felhívta a figyelmet arra, hogy van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudnak bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret.
Debrecen polgármestere szerint most nem lehet semmi konkrétumot mondani, ugyanis a hét végén és a jövő héten dől el, „mit is lehet kezdeni”. Az bizonyos, hogy vészhelyzet van. Most, mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni; általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát. „A kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg – fogalmazott”.
Arról is beszélt, hogy a krízis időszakára egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni; ebben valóban szükség lehet a nemzeti egyetértésre. Ezt követheti egy hosszabb távú terv. Alapjaiban kell újragondolni a teljes gazdaságpolitikát: a rendszereket alapjaiban kell megreformálni, így a közbeszerzéseket, az önkormányzatok struktúráját is - közölte.
Álláspontja szerint Magyarország eddig szembement a trendekkel. Azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előírásait - tette hozzá. Arról sem szabad megfeledkezni - folytatta -, hogy jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit. „Azt a kérdést, hogy miből, értelmetlen feltenni, hiszen pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb” - idézi Kósa Lajost a napi.hu.
A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa - vélte a politikus, hozzátéve, hogy máskor nyilván nem nyelnék le, de ez most más időszak, most együtt kell működni.
Hétvégére elkészül a bizottság részjelentése
Varga Mihály szerint Magyarországon „gazdasági vészhelyzet” van. Leszögezte: a kormány rendszerszintű lépésekben gondolkozik.

Magyarország rossz helyzetben van, még a „gazdasági vészhelyzet” kifejezés sem indokolatlan – fogalmazott a Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság ülése után Kósa Lajos szavaira reagálva.
Varga Mihály ezzel kapcsolatban aláhúzta, a tényfeltáró bizottság azért dolgozik, hogy pontos, korrekt adatokat közöljenek a közvélemény számára, hogy mindenkinek nyilvánvaló legyen, Magyarország milyen helyzetben van. Megismételte, reményeik szerint hétvégére elkészül a bizottság részjelentése.
Egy krízishelyzetet rendkívüli intézkedésekkel kell kezelni, de a kormánynak nem az a célja, hogy kapkodó, átgondolatlan intézkedéssor induljon el. A kétharmados többség birtokában olyan rendszerszintű átalakításokat tervez, amelyek hosszú távra javítják az ország versenyképességét, a felzárkózásra adnak lehetőséget és a megteremtik a fenntartható növekedést.
(MTI nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready