Kedden nyújtják be a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló ítélet elleni kérelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságára Strasbourgban. Vona Gábor szeretne tárgyalni a kormányfővel, bemutatni neki a Magyar Gárda valós történetét.

A Fővárosi Ítélőtábla 2009 júliusában helybenhagyta a Fővárosi Bíróság 2008. december 16-i ítéletét, amelyben kimondták a Magyar Gárda Egyesület feloszlatását. A tavalyi jogerős ítélet szóbeli indoklásakor a bíró hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárda Mozgalom a Magyar Gárda Egyesület része, így a feloszlatás szükségszerűen megszünteti a Magyar Gárda szervezeti kereteit.
Kedden benyújtják a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló ítélet elleni kérelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságára Strasbourgban - mondta hétfőn újságíróknak Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő a parlamentben. Szerinte minden okuk megvan a bizakodásra, mert a strasbourgi irányadó gyakorlat alapján a szervezet - működését tekintve - belefért az egyesülési jog kereteibe.
A Jobbik elnöke és frakcióvezetője hétfőn a parlamentben újságíróknak arról beszélt, hogy négy olyan eljárás van ellene folyamatban, amelyet politikai koncepció alapján indítottak.
Úgy látja: ezeknek köze van ahhoz, hogy a Jobbik, a semmiből kinőve bejutott az Országgyűlésbe. Emellett született egy társadalmi szervezet, a Magyar Gárda, amely azt a közéleti tabut döntötte meg, hogy itthon a társadalom nem szervezhető. Megjegyezte, hogy a gátakon most is százak dolgoznak a Magyar Gárda egykori tagjai közül.
Vona Gábor elmondta még: múlt héten levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, és ebben ismét javasolta, hogy a Magyar Gárda ügye is legyen a Nemzeti Konzultáció része. Vona Gábor szeretne erről tárgyalni a kormányfővel, bemutatni neki a Magyar Gárda valós történetét, és, mint fogalmazott: bízik Orbán Viktor józanságában, illetve abban, hogy meggyőzhető.
Bízik abban is, hogy itthon olyan politikai klíma alakul ki, amelyben nem eltapossák a társadalmi kezdeményezéseket, hanem lehetőséget adnak ezeknek megfelelő törvényi keretek között működni - tette hozzá.
(FH)