A Népszabadság információja szerint húsz-egynéhány terhelő vallomás van már a rendőrség birtokában Bakonyi Zoltán ellen. Ezekből az derül ki, hogy a MAL Zrt. cégvezetője és menedzsmentje tudhatta, hogy a vörös iszap több helyen átszivárgott a gátakon.


A lap értesülése szerint több mint húsz terhelő vallomást jegyzőkönyveztek a nyomozók Bakonyi Zoltán ellen. A MAL Zrt. vezetője ellen vallottak állítólag a társaság egyes felső és középvezetői is. E szerint Bakonyi már hetek óta tudhatott róla, hogy a vízzel hígított vörös iszap több helyen átáztatta a 10-es tározó gátját. A cégvezető azonban – bár tett intézkedéseket a szivárgások megszüntetésére – a tanúk szerint lényegesen nagyobb gondot fordított a gátszivárgás miatt aggódó dolgozók megfélemlítésére. A MAL dolgozói közül többen elmondták: kirúgással fenyegették azokat, akik túlságosan sokat és hangosan beszélnek a gát állapotáról.
Bakonyit mégsem ezért, hanem egy 2009-ben általa aláírt katasztrófavédelmi terv miatt vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda. A terv ugyanis nem tartalmazott intézkedéseket olyan katasztrófák esetére, mint például a múlt hétfői volt.
(Nol nyomán)