Filmje nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mégis 350 millióért vásárolt házat.
Budapest - 350 milliós budai villára is tellett P. Koltai Gábornak (38), akit szerdán 2,3 milliárd forintos adócsalás és okirat-hamisítás gyanújával vettek őrizetbe. Koltai Róbert és Pogány Judit fiát és három társát azzal gyanúsítja a VPOP, hogy összesen 15 filmre felvett közvetett támogatás egy részének elköltését igazolták fiktív számlával, offshore cégeken keresztül.
Információink szerint P. Koltai, aki annak idején az édesapja által rendezett Megy a gőzösnek, illetve a még be sem mutatott Magic Boysnak a producere, pár éve költözött a méregdrága villába feleségével és két gyermekével. Úgy tudjuk, pár napja házuk elől egy autót trélerrel vontattak el. Ugyanakkor a filmirodától megtudtuk, milyen filmekhez nyújtott támogatás ügyében folyik a vizsgálat.
– Több film támogatására terjed ki a vizsgálat, ezek között van egy, amit már bemutattak, és nem hozta a várt eredményt – tájékoztatott Elek András a filmirodától. – De vizsgálat tárgyát képezi egy még be nem mutatott játékfilm támogatásának elköltése is, valamint több olyan 3D-s animációs film, amely magyarországi bérmunkában készül. A közvetett állami támogatást nem állami költségvetésből kapják a filmek, ezekkel az összegekkel nyereséges cégek finanszírozzák a készülő alkotásokat, csökkentve ezzel adóterheiket. Az innen származó összegekről a filmiroda állít ki támogatási igazolást, a pénzeket igénybe vevő filmgyártók pedig havonta, negyedévente vagy egy alkalommal, egyszerre számolhatnak el a költségekkel. A filmiroda alkalmanként helyszíni ellenőrzésen is meggyőződhet a milliók jogos felhasználásáról, ám arra nézve, hogy miként buktak le P. Koltaiék fiktív számlái, nem tudtak felvilágosítást adni, mert sem az APEH, sem a VP Nyomozó Hivatala nem közölte velük.
Koltai Róbert és fia a 2004-es Világszám! című filmben is együtt dolgozott már, előbbi rendezőként és színészként, míg utóbbi producerként. Már akkor is probléma volt az elvárt nézőszámmal, amit nem tudtak teljesíteni.

Koltai Róbert fiával, Gáborral közösen dolgozott a Megy a gőzös című filmen
De botrányok övezték a Michael Madsen és Vinnie Jones főszereplésével készült Magic Boys forgatását is. Koltai Gábor cége, a Wyvern Images támogatói szerződést kötött Szeged város önkormányzatával, akik 8 millió forint értékben állták a stáb ottani elszállásolását. Ám végül Koltaiék vagy ötmillió forinttal maradtak adósai több kisebb szállodának, a számlát csak jóval később rendezték.
Csütörtök délután sikerült elérnünk az előzetesben lévő producer apját, Koltai Róbert színész-rendezőt, de ő egyelőre nem kívánt megszólalni az ügygyel kapcsolatban.
(Blikk)
Kapcsolódó: