Csütörtökön reggel LMP-s képviselők kisebb csoportja láncolta magát a Parlament bejáratához. A sajtóbelépéskor is használt kocsibehajtó láncához Kukorelly Endre, Jávor Benedek és Kaufer Virág bilincselte oda magát. A helyszínen 20-30 LMP-s aktivista, ugyanennyi rendőr és sajtómunkás jelent meg. Az aktivisták láthatósági mellényt viselnek, és egy fehér lapot tartanak maguk előtt, melyen fideszes, KDNP-s képviselők arca látható, illetve egy felirat: Ugye nem árulod el a demokráciát?

Frissítések a lap alján.
Az MNO helyszíni tudósítója szerint a rendőrök egy ideig csupán „álltak és néztek”, de egyébként „mindenki fázik és jókedvű”. Eközben néhány aktivista a sorompóhoz láncolta magát, melyet a rendőrök embernyi harapófogóval próbálnak levágni. Többen leültek a sorompó elé, „nemzeti együttműködést” kiáltás is hallatszott. A rendőrök távozásra próbálták felszólítani a tüntetőket, de mivel oda vannak láncolva a sorompóhoz, ez valószínűleg nem fog menni. A legújabb hírek szerint az időközben feltorlódott, belépésre váró tömeg az északi kapun mehet be az Országházba.
Kiderült, ez sem járható út: az északi kapunál Osztolykán Ágnes várja a bejárathoz bilincselve a penitenciát, az ország karácsonyfájánál található bejáratnál pedig többek között Dorosz Dávid tiltakozik hasonló módon. A munkába tartó képviselők egyszerűen oldják meg a helyzetet: leparkolnak a bejáratoknál, és átlépik a láncokat. A fideszes honatyák „ne áruld el a demokráciát” és „rosszabb Hitlernél” kiáltásokat kapnak útravalóul, miközben Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) az északi kapunál „na végre, ébred a nép” megjegyzéssel kamerázza a megbilincselt LMP-seket.
A felvonulóknak délelőtt 11 óráig van engedélyük tüntetni. Ezután megpihennek, rövid erőgyűjtést követően pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtt folytatják a megmozdulást, mondta az esemény egyik főszervezője. Az aktivisták hatalmas ujjongással nyugtázták a Házból érkező híreket, miszerint határozatképtelenség miatt félórás szünetet rendeltek el „odabent”.
Gyurcsány is kinézett a térre
Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök, Ficsor Ádám, Szűcs Erika és néhány demokratikus koalícióbeli képviselő az eseményekről értesülve a helyszínre sietett, hogy „ellenőrizze a rendőri intézkedést”. Gyurcsány hangsúlyozta, egyetért a céllal, és úgy fogalmazott, „végre szerveződik a demokratikus nemzeti ellenállás”. Egy egykori Kossuth téri tüntető „szevasz, Feri, még szabadlábon?” kérdéssel nyújtott kezet a politikusnak.
Feri nem sokáig volt szabadlábon, ElQró álszent magamutogatásának a rendőrség vetett véget, ugyanis elvezették.
(MNO - Kuruc.info)
Friss#1: Az új SZDSZ politikusai közül Kaufer Virágot, Vágó Gábort és Scheiring Gábort is elvitték. Korábban a DK-s Molnár Csabát is elvezették. Az előállított képviselőket a Gyorskocsi utcába szállították.
A rendőrség megkezdte az aktivisták elszállítását is. Az előállításokat Schiffer András LMP-frakcióvezető és Gaudi-Nagy Tamás – hangsúlyozottan jogvédőkként – szemlélik. Gaudi - mint az közvetítésünkben látható volt - őszinte örömmel ugrált a bukott akarnok elszállításakor. "De rég vártam erre a pillanatra, kár, hogy hamar ki fogják engedni" - mondta a jobbikos képviselő.
Gaudi - Gyurcsány és bandája kivételével - minden elhurcoltnak felajánlotta a jogi segítséget. Azért reménykedünk benne, hogy az "új SZDSZ" és a jogvédő között megköttetni látszó alkalmi frigy nem bizonyul tartósnak.
Az ellenzéki pártok szimpatizánsai időnként egymással is összekülönböztek.
A szimpatizánsok többek között azt kiáltják: „Az egész világ téged néz!”, Demokráciát!”
(MNO - Kuruc.info)
Friss#2: Véget ért a móka mára: már ki is engedték a böszmét.
A vörös liberális tandem délután négytől ígéri az előadás folytatást.
Vona Gábor perceken belül tartja az üggyel kapcsolatos rendkívüli sajtótájékoztatóját.
(Kuruc.info)
Friss#3: Az Országgyűlés épülete előtt lezajlott események vágatlan felvétele alább megtekinthető.
(A videót SoDI készítette)
Friss#4: A BRFK közleménye szerint az előállított személyekkel önként utazott 11 országgyűlési képviselő a Gyorskocsi utcai fogdáig, ahol megpróbálták megakadályozni az előállított személyek rendőrségi gépjárműből való kiszállítását. Így a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt őket is előállították – tették hozzá. Az országgyűlési képviselők egy kedélyes kávézás és a szabálysértési eljárás megindítását követően elhagyták a rendőrség épületét.
A személyi szabadság megsértése bűntettével alaposan gyanúsított 15 fő országgyűlési képviselő: Dorosz Dávid, Ertsey Katalin, Gyurcsány Ferenc, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Kaufer Virág, Kolber István, Kukorelly Endre, Molnár Csaba, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi László, Szilágyi Péter, Vadai Ágnes és Vágó Gábor, akik borítékolhatóan komolyabb ítélet nélkül ússzák majd meg a mai kutyakomédiát.
A rendőrségi intézkedést pedig Gőgös Zoltán, Harangozó Gábor István, Harangozó Tamás Attila, Horváth András Tibor, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Nemény András, Nyakó István, Pál Béla és Ujhelyi István szocialista képviselők próbálták megakadályozni – olvasható még a BRFK közleményében.