Magyarországgal együtt összesen 23 tagállam nem tudja a GDP három százaléka alá szorítani a költségvetési hiányt, ám eddig még egy államot sem büntettek meg.
Számos tagországgal szemben folyik eljárás túlzott költségvetési deficit miatt: Magyarországgal együtt összesen 23 tagállam nem tudja tartani magát az úgynevezett maastrichti kritériumokhoz, vagyis ahhoz a kötelezettségéhez, hogy a GDP három százaléka alá szorítsa a költségvetési hiányt. Ám eddig még egy államot sem büntettek meg. Az uniós pénzek egy része, a kohéziós alapok megvonása most először került szóba az Európai Bizottságban.
Jelenleg csak Finnország, Svédország, Észtország és Luxemburg képes tartósan megfelelni a szabálynak, mondta Gálik Zoltán, a Külügyi Intézet munkatársa. Hozzátette, huszonhárom országgal szemben folyik túlzott deficiteljárás, sok ország vállalt deficitcsökkentő határidőket – az Egyesült Királyság például 2014-15-re, Franciaország 2013-ra, Bulgária 2011-re. A Bizottság ezekben az esetekben úgy értékeli, hogy a célok tarthatók is.
Az Európai Bizottság ugyanis minden évben megvizsgálja az adott ország költségvetési tervezetét, hogy az képes-e garantálni a három százalék alatti hiánycélt. Magyarország már 2004-től, az Unióhoz való csatlakozástól küzd a problémával. Tavaly értük el először, hogy a költségvetési hiány teljesüljön, ám az Európai Bizottság úgy értékeli, ez csak egyszeri intézkedésekkel sikerült, és a testület nem lát garanciát arra, hogy ez idén, illetve a következő években is tartható lesz.
A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint a magyar kormány gazdaságpolitikájának alapja a költségvetési egyensúly helyreállítása, az államháztartási hiány három százalék alatt tartása. Az idei évre a hiánycél 2,5 százalék, amelyet a kormány minden körülmények között biztosítani kíván.
(Kossuth Rádió)
Kapcsolódó: