Július 5-én hirdetnek ítéletet első fokon a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó perben a Kecskeméti Városi Bíróságon – jelentette be a tanácsvezető bíró a szerdai tárgyaláson. Az országos Cigány Önkormányzat volt elnöke az utolsó szó jogán többek között azt mondta: "a politika ültette a vádlottak padjára".
Mátyásné Polereczki Éva közölte: Kolompár László másodrendű vádlott továbbra is szökésben van, az ellene április 5-én kiadott elfogatóparancs eddig nem vezetett eredményre.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnöke ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, az európai közösség pénzügyeinek a megsértése, valamint jelentős értékre elkövetett sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése miatt emelt vádat az ügyészség.
Büszkén, emelt fővel
Kolompár Orbán szerdán az utolsó szó jogán azt mondta: a politika ültette a vádlottak padjára, egy magánember nem került volna bíróság elé az ügyészség által előterjesztett vádak alapján. "Büszkén és felemelt fővel állok a bíróság előtt, és még azt is vállalom, hogy börtönbe vonulok" – jelentette ki. Hangsúlyozta: nem volt indítéka arra, hogy a vádban felsorolt bűncselekményeket elkövesse. Kolompár Orbán arra kérte a bíróságot, engedje meg, hogy tovább politizáljon a "népcsoportja" érdekében.
Zoom
A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult, három ügyet egyesítő perben a bíróság lefolytatta a bizonyítási eljárást.
Az első vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól cigány munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,69 millió forint elszámolására valótlan tartalmú számlákat használtak fel.
A második vádpontban jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntette szerepel. E szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet és partnerszervezetei az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.
A harmadik vádpont szerit Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából csaknem 10 millió forintot vett fel 2004-ben, majd a sajátjaként rendelkezett vele.
Kolompár ügyvédje, Bihari István valamennyi vádpontban védence felmentését kérte június 12-én. Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész azonban június 4-én elmondott perbeszédében Kolompár Orbánra és a szökésben lévő Kolompár Lászlóra is letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A harmadrendű vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért, a többi vádlott esetében pénzbüntetést, illetve próbára bocsátást javasolt. Az ügyben július 5-én hirdetnek ítéletet.
(MNO nyomán)