Közokirat-hamisítás miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség abban a Semmelweis Egyetem (SE) testnevelési karát (TF) érintő államvizsgabotrányban, amelyről hétfőn számolt be a HVG. Az SE rektora az ügyben belső vizsgálatot indított.
A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya közokirat-hamisítás gyanújával, ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Semmelweis Egyetemen (SE), pontosabban az abba intergálódott testnevelési karon történtek miatt – mondta el Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
Korábban az SE közleményt adott ki, amelyben azt írták, nem tudnak ellenük tett rendőrségi feljelentésről. "A Semmelweis Egyetem a hvg.hu hírportál 2012. július 23-án megjelent, Botrány a TF-en:..című írásában említett feljelentésről hivatalos tájékoztatást a mai napig nem kapott. Ennek ellenére a cikkben megfogalmazott állítások súlyosságára való tekintettel azonnali belső vizsgálatot rendelek el, amelynek eredményéről tájékoztatni fogom a nyilvánosságot" – olvasható az egyetem weboldalán.
Az egyetem is vizsgálódik
A lap hétfői cikke szerint befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban a BRFK-n. Az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia.
A cikk szerint július közepén két hallgató ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársával együtt átvette a testnevelő-edző szakos diplomáját Tóth Miklós dékántól, miközben közvetlenül az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. Egy harmadik hallgató is hasonló körülmények között abszolvált, mégsem kaphatott diplomát, mert hiányzik még a nyelvvizsgája.
A lap értesülései szerint Tóth Miklós dékán saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet. A kormánypárti parlamenti képviselő fia mellett a két másik érintett a fiú kollégiumi szobatársai.
A diplomaszerzés körülményeit a BRFK Bűnügyi Főigazgatóságának címére is feladott, a HVG birtokába jutott a többoldalas, mellékletekkel ellátott névtelen feljelentés részletezi.
Az SE rektora még hétfőn közölte, hogy azonnali belső vizsgálatot rendelt el az ügyben – derül ki Szél Ágoston hétfői közleményéből. Az ATV Híradó megkereste az ügyben Lasztovicza Jenőt, aki azt mondta, hogy csak kedden szeretne nyilatkozni az ügyben. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a HVG cikke „tele van hibás állításokkal”. Lasztovicza hozzátette, hogy „a dékánt személyesen két hete ismeri”, és „nem egyeztetett vagy üzent” neki a fiával kapcsolatban. A politikus fia az ATV-nek azt mondta, hogy nem szeretne szerepelni az ügyben – olvasható szintén az atv.hu-n.
Lasztovicza Jenő az MTI-nek hétfő délután azt mondta, hogy jogi lépéseket fontolgat a HVG cikke miatt, mert az abban foglaltak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak tartja.
(HVG nyomán)