Olvasónk írja:
Vietnamban majdnem hatezer ember tanult korábban Magyarországon. Az otthon végzett régi diákok (közülük sokan ma nagyvállalatok irányítói, elismert tanárok, tudósok) büszkék magyarságukra, nyelvtudásukra, sokan közülünk még magyarosították is nevüket.
Talán ezért ért bennünket váratlanul, hogy a budapesti diplomácia lecserélte a korábbi, aktív nagykövetet és egy fiatal, pályakezdő nőt küldött Hanoiba. Új seprő jól seper – tartja a magyar mondás. Hát ez a seprő nem seper jól. Torda Eszter friss nagykövet élete első külszolgálatának első hónapjában mindenkivel összeveszett, a minisztériumban hisztizve kirohant több tárgyalásról, a neki nem tetsző megfogalmazásokat kitépi a hivatalos iratokból, ellenséges az otthon tanult, Vietnamban elismert magyarokkal, és ráadásul egyedül él, azaz mégsem. Férje ugyan nincs, de otthonról érkezett barátnője (állítólag rokona) vele él a rezidencián. Nagyon rosszul éljük meg ezt a sajátos nemi identitást.
Zoom
Szijjártó és Torda egy magyar-vietnami üzleti fórumon Ho Si Minh-városban 2012. november 1-jén
Utánanézve a dolgoknak kiderült, hogy az excellenciás kisasszony Szájer József javaslatára kapta meg ezt a posztot, ez persze sok mindenre magyarázat. A Bem rakparton állítólag vizsgálják, hogy lehetne idő előtt visszahívni, hiszen jelenléte tönkretette a kétoldalú kapcsolatokat. Jellemző, hogy mikor a vele nem szimpatizáló Szijjártó Péter itt járt, akkor Torda Eszter gyorsan elintézte, hogy Martonyi "éppen erre utazzon", bár semmi dolga nem volt itt, sőt a protokoll szerint most a vietnami miniszternek kellett volna Budapestre utaznia.
Ez persze belügy, az viszont már nem, hogy a rezidenciát díszítő magyar zászlót Eszter érkezése óta nem cserélték vagy nem mosták ki, tépett, szakadt. Ez nekünk is szégyen.
Zoom
A fotó négy napja készült a rezidenciaként szolgáló apartmanház udvarán, ahol még két másik nagykövet is lakik
Nguyen
(Nem a valódi nevem, szeretnék még hazajárni és ha kiderül, nem kapok vízumot.)