Borsodi olvasónk írja:
Helyzetjelentés az északi határszélről - miközben minden figyelem a déli határszakaszra terelődött, jól tudjuk, miért. Azonban figyelemreméltó az a folyamat, amely egyre erősödik Borsod megye északi határszélén.
Beszélünk itt Trianon gyalázatáról, arról, hogy Felvidék visszajárna. De mi történik valójában? Kassán nem szüntették meg az acélgyártást. Sőt, igazán virágzik a hatalmas gyár, szemben a tönkretett Miskolcéval. Kassának önálló repülőtere van (lenyűgöző múzeummal). Régebben a szlovákokat 120-as Skodáikkal lehetett látni, ma azonban ilyet már elvétve is alig - mind új autóval közlekedik.
Mivel Kassa lényegében véve pár kilométerre van a Zempléntől, így a szlovákok felfigyeltek a mi elszegényedő, kiüresedő falvainkra. Arra, hogy ott potom pénzekért is kapni családi házakat, hatalmas kerttel festői környezetben. És elkezdődött az áttelepülés. Nem Felvidéken élő magyarokról beszélek, hanem szlovákokról.
Zoom
Szlovákul hirdetett ingatlan a borsodi Forrón (Fotó: Borsod Online - Bujdos Tibor)
A helyzet odáig jutott, hogy legtöbb helyen kétnyelvűek a hirdetések, sőt újabban találkozni kizárólag szlovák (!) nyelvű hirdetéssel! Szlovák ingatlaniroda hirdetőtáblája kifüggesztve a kapukra. Na Predaj - olvashatjuk.
Hát, uraim, így is lehet területet foglalni. A magyar meg csak bámul, tehetetlen, tétlen. Itt tartunk 2017 végén. Védjük a határt délről, közben északról meg szép lassan elszlovákosodik a határszél. Nem mi foglalunk vissza (Kassán egyre kevésbé beszélik nyelvünket) hanem ők törnek előre. Aki nem hiszi, járjon utána!
Kapcsolódó: