A repülőgépmotorok fejlesztése során a fő cél a teljesítmény növelése volt. Ez a szakirodalom alapján folyamatosan haladt, aminek hatására a világháború folyamán megduplázódott a repülőgépmotorok teljesítménye. Ezen a téren a Daimler-Benz mérnökei kiviteleztek egy fejlesztést, ami meglévő részegységekből kivitelezhető volt, és rövid úton megduplázta a teljesítményt. Az ezen elven létrehozott motorokat nevezték Doppelmotornak.
Követelmények
A Luftwaffe egyetlen stratégiai nehézbombázója a Heinkel He 177 típus volt. Ez abban különbözött a tipikus stratégiai nehézbombázóktól, hogy nem négy, hanem két motorral szándékozták megvalósítani. Ehhez viszont szükség volt egy olyan motorra, ami minimum 2000 PS leadására képes volt.
Zoom
Heinkel He 177 típusú nehézbombázó a földön
Mivel akkoriban a Luftwaffe nem rendelkezett ilyen motorral, a Daimler-Benz mérnökei létrehozták az első Doppelmotort, a DB 606-ot. A DB 606 gyakorlatilag két, közös tengelyt hajtó DB 601-es repülőgépmotor volt. Ezáltal gyors fejlesztéssel megduplázták a teljesítményt.
Hozzá kell tennünk, hogy a DB 606 nem volt a legsikeresebb német repülőgépmotor, mivel műszakilag nem volt megbízható. Ezért egy idő után nem alkalmazták, és a Heinkel 177-esek többsége a nagyobb teljesítményű és megbízhatóbb DB 610-est kapta.
A DB 610
A 177-esek nagy részét a DB 610-esekkel látták el. Ez a motor gyakorlatilag két darab, közös tengelyt hajtó DB 605-ös volt. A két 605-ösből a bal oldali hasonlított leginkább a 605-ös alapverziójára, mivel a jobb oldalra helyezett 605-ös egyes részeit fordítva helyezték el. Például a jobb oldali motor kompresszora a szokásos bal helyett a jobb oldalra nézett. A bal oldali motort X-motor néven nevezték, míg a jobb oldalit W-motor néven.
Zoom
DB 610 típusú repülőgépmotor
Amikor létrehozták, a 610-es volt a világ egyik legnagyobb teljesítményű repülőgépmotorja. A motor felszállóteljesítménye 2950 PS volt, ami pontosan kétszerese volt az alap DB 605 teljesítményének. A 610-es 24 hengeres volt, az X- és a W-motor összesített lökettérfogata 71.53 liter volt.
A típus a Harmadik Birodalom legerősebb, a gyakorlatban is alkalmazott dugattyús repülőgépmotorja volt.
Zoom
DB 610 szemből
DB 605 - DB 610: felfúrás
Szokás mondani, hogy „a köbcentit nem lehet helyettesíteni”. Ezért a nagyobb teljesítményre a legjobb megoldás egy új motor. Viszont lehetséges a meglévő motorok lökettérfogatát is növelni, bár nem végtelen mértékben. A németek a legfontosabb repülőgépmotorjuk, a DB 605 kifejlesztése során ezt lépték meg.
A fejlesztés során meghatározták, hogy lehetséges a blokk felfúrása. A furat 150 mm-ről 154 mm-re nőtt, ami viszonylag kicsi változás, de ezáltal az lökettérfogat 33.9 literről 35.7 literre nőtt. A 605-ös kifejlesztéséhez vezető lökettérfogat-növelés a 610-es lökettérfogatát is megnövelte 3.6 literrel.
Lökettérfogat és üzemidő
Amennyiben a brit és a német repülőgépmotorokat hasonlítjuk össze a második világháború időszakából, akkor az egyik megállapítható különbség a következő: a brit repülőgépmotoroknak kisebb volt a lökettérfogata és magasabb volt a fordulatszáma, míg a német repülőgépmotorok esetében fordított volt a helyzet.
Ennek az oka a korabeli német tervezési filozófia volt, amire jellemző volt, hogy nagyobb lökettérfogatot alkalmaztak. A nagyobb lökettérfogatú motorokra jellemző volt, hogy nehezebb volt tönkretenni őket. Az egyik korabeli forrás szerint ez hasonlított a korabeli amerikai tervezési filozófiára.
Zoom
Az egyik jellegzetes Daimler-Benz fejlesztés, a DB 603. A típus a legnagyobb lökettérfogatú 12 hengeres német repülőgépmotor volt. A megbízhatósága igen jó volt
Ezzel kapcsolatban megemlítendő, hogy az elmúlt egy-két évtizedre a belső égésű motorok fejlesztésére jellemző volt az ún. „downsizing”. Ennek az a lényege, hogy a környezetvédelmi céloknak való megfelelés érdekében kisebb lökettérfogatú motorokat alkalmaznak a személyautókban, mint régebben szokásos volt. Viszont mostanra kiderült, hogy a „downsizing”-motorok nem tartanak addig, mint a régebbi típusok, vagyis a kisebb lökettérfogatú motoroknak rövidebb az üzemidejük.
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
http://www.aviation-history.com/engines/db605.htm
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/he177-engines.html
https://oldmachinepress.com/2021/07/20/daimler-benz-db-606-db-610-and-db-613-doppelmotoren/
http://all-aero.com/index.php/component/content/article/64-engines-power/12661-daimler-benz-db-605-616-620-625-628
https://protechnic.hu/chiptuning/Motortuning_Loketterfogat_kobcenti_novelese/
https://www.sae.org/publications/technical-papers/content/410131/
http://wwiiaircraftperformance.org/me109/DB-601A-Flight-7Nov40.pdf
https://www.autonavigator.hu/cikkek/zsakutca-a-downsizing-nagyobb-motorok-varhatok/
Képek:
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/images/he177-WRG-0017778.jpg
https://oldmachinepress.files.wordpress.com/2021/07/daimler-benz-db-610-engine-side.jpg
http://www.aviation-history.com/engines/db610.jpg
https://axis.classicwings.com/Luftwaffe/Engines/DB%20603%20Dornier%20Museum%20Friedrichshafen.JPG