Üdv!
Röviden a tegnap estéről: Miután Toroczkai Laci elmondta beszédét a Bazilikánál, el szerettük volna hagyni a területet, mire Lacit kiemelték a tömegből. Ezt követően érkezett meg Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás, akik hosszasan egyezkedtek a rendőrökkel.
Egy  idő után - ekkor már Krisztináék mellett álltam - annyit mondtak a rendőrök, hogy több áteresztő ponton elhagyhatjuk a teret, melynek megkísérlésekor akadályokba ütköztünk. Többek közt az egyik ÁVH-s üvöltve szólította fel Gaudit és a tömeget a jogszerű magatartásra, melyet hahotázással és "Stand-up Comedy!"-bekiabálással fogadott a tömeg.
Gaudiék ismét győzködték a rendőröket, hogy jogszerűtlen az, amit művelnek, majd Tamás egy törvényi paragrafussal meggyőzte a parancsnokot, hogy a demonstrációról távozóknak szabad elvonulást kell biztosítani. (Megjegyzem, ha ez ténylegesen megtörténik, akkor semmi nem történt volna, mivel a tömeg több irányba eloszlik.)
Ezt követően szúrópróbaszerű ellenőrzések után végre elhagyhattuk a teret Morvaiék kb. 1 órányi meggyőző érvelései után.
Ezután Krisztináék úgy döntöttek, hogy a legközelebbi metróig elkísérik a kb. 100 fős tömeget. Békésen vonultunk a járdán, és elemeztük, hogy a nap folyamán 3 kordont sikerült letörniük a jogvédőknek az érveikkel, majd arra lettünk figyelmesek, hogy  a minket követő rendőrök közül kb. 30-an elénk rontanak, és egy személy, akin nem láttam azonosítót, illetve rendőri egyenruha sem volt rajta, hangszórón üvölti, hogy "jogszerűtlen a tüntetésünk, és feloszlatja a  demonstrációt".

Gaudi megkérdezte, hogy milyen demonstrációt, mikor kb. 80-100 ember sétál a járdán a metró felé? Közben hátulról már nyomták a tömeget, majd arra lettünk figyelmesek, hogy egy embert földre visznek a rendőrök, és ütik-rúgják, ahol érik. Ezzel egy időben már fújták is a könnygázt minden irányba, többek közt Morvai és Gaudi  felé is, akik mellett ott álltam. Mintegy 1,5 méterről fújták Krisztináékat, akit 2 jobbikos, Gaudi és jómagam körbevettünk, próbáltuk védeni az ütésektől és rúgásoktól, szerencsére egérutat nyertünk, és jobboldalt ki tudtunk surranni az utcából. Ezt követően még 3-4 ember tudott abba az irányba utánunk jönni.
A HírTV állítólag élőben adta az eseményeket, ám mikor az első sokkból felocsúdva Krisztina kérte őket, hogy most is, mint az attak alkalmával, élőben kapcsolják be őket, erre már nem voltak hajlandóak...
Mikor viszonylag letisztult a helyzet, megláttuk a Bazilikánál lévő parancsnokot, akitől megkérdeztük, hogy miért támadtak rá egy EP-képviselőjelöltre, miért ütötték-rúgták, azt válaszolta, hogy ő nem volt ott. Megkérdeztük, hogy ki a parancsnok, melyre a következő választ kaptuk: NINCS AKTUÁLIS PARANCSNOK, " BENTRŐL"  TÖRTÉNIK AZ IRÁNYÍTÁS!
Az első gondolatom az volt: rájuk szóltak, ne hagyják, hogy a jogvédők erkölcsi győzelmével érjen véget a Bazilika utáni esemény...

Utólag jegyzem meg, hogy mikor le akartuk fényképezni a hangszórón a támadást irányító rendőrt (?), utasításra a rendőrök körbezárták, hogy ne lehessen fényképezni, de később mégis sikerült, illetve az attakban részt vevő rendőrök gyorsan eltűntek és helyükre mások érkeztek...
Egyébként minden elismerésem Dr. Morvai Krisztináé és Dr. Gaudi-Nagy Tamásé, akik az első sokk után egyből a sérültek állapotáról érdeklődtek!
A nap folyamán még egy apróbb említésre méltó eseményt említenék, mikor a 06644-es azonosítószámú rendőr igazoltatott, elkérte a lakcímkártyámat is, majd kamerázás nélkül kérte, hogy olvassam fel a lakcímemet, amire én nem voltam hajlandó, és apróbb vitába keveredtünk. Már analfabéta rendőrök is vannak???  :)
 
Üdv:
 
Hunnia 1980
U.I.: Dr. Gaudi Nagy Tamásnak és Dr. Morvai Krisztinának, a tegnap este hőseinek üzenem, hogy amennyiben tanúra van szükségük, illetve bármiben tudok segíteni, akkor egy válaszlevélben megadom az elérhetőségeimet.