2019. február 23., szombat, Alfréd, Szemere napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:34 "Szállj sötét zászlókon hollómadár" - 576 éve született a nagy király21:15 Nem egyszerű a segélyszállítmányok útja Venezuelába20:46 Az ülőmunka terjedésével párhuzamosan egyre többen sportolnak20:17 Legalább három emberéletet követelt az Olaszországban és Horvátországban tomboló szél19:43 Zsinagógafelújítás: csalók számlájára utalt a Mazsihisz - még vicces is lenne, ha nem az ön pénzéről lenne szó19:01 Magyar portréfilmből derül ki, miért hívták Bud Spencert földönkívülinek18:27 "Elegen vannak nálunk" - Közel-Keleten működő különbíróságokat javasol az osztrák belügyér az "európai" dzsihadistáknak18:10 Guaidó megnézte a segéllyel teli teherautókat17:46 Mindenki megnyugodhat: nem szűnik meg, sőt jó irányba halad a Jobbik - és ezután listázhatják kettős párttagságú ellenállóikat17:24 Brit kormánytagok halasztanák el a Brexitet - Nagy-Britannia széthullásától tartanak16:55 Nem sokáig örülhettek bérüknek az indiai teaültetvényen dolgozó szomjasabb munkások16:19 Iszlamista konkurenciájára csapott le Franciaország Maliban15:47 Szintén családtámogatási programmal kampányol a lengyel kormánypárt - a fiataloknak és a nyugdíjasoknak ís ígérnek15:31 A szemkilövetővel is kész együttműködni az LMP, csak a Fidesz és a Mi Hazánk logója lesz nekik vállalhatatlan14:42 Tele a tb-kassza: másfél milliárd forintból kutatgatják az északkelet-magyarországi cigányok egészségi állapotát
24 óra legolvasottabbjai

Videók, Rendőrbűnözés ::

Videó a Nádor utcai ávós támadásról + Morvai-interjú


A Bazilika előtt lezajlott kvázi spontán demonstráció befejeztével Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina sikeresen meggyőzte az ott kb. 100 fős tömeget minden irányból körbekerítő rendőri erők parancsnokát, hogy nem jogszerű, amit tesznek, és engedjék haza az embereket. A Krisztináék által elvárt szabad távozás lehetősége és a rendőrök megoldása (egyenként igazoltatás, tüzetes átvizsgálás, motozás) között a kompromisszum az lett, hogy mindenki elmehet, és csak szúrópróba-szerűen igazoltatnak néhány tüntetőt.

Ez rendben le is zajlott, a Bazilika előtti, kordonnal körbekerített tér elhagyása után békésen indult mindenki hazafelé. Én a tömeg nagyobbik felével, köztük Morvai Krisztinával és Gaudi-Nagy Tamással haladtam a Zrínyi utca - Nádor utca útvonalon azzal a szándékkal, hogy a Deák téren felszállok a metróra, és hazamegyek kipihenni a nap fáradalmait. Krisztináék ekkor még elégedetten méltatták a rendőrség kivételesen korrekt hozzáállását... Körülbelül 5 percig.


VJack képei

A Bazilikától 500 métert sikerült megtenni a Nádor utca - József Attila utca kereszteződéséig, amikor egyszer csak minden előjel nélkül az addig mögöttünk haladó rendőri egység egy része elfutott mellettünk, és elállták a békésen a járdán haladó kb. százfős csoport útját. Morvai Krisztina rögtönzött sajtótájékoztatót szeretett volna tartani az esetről, amikor számomra ismeretlen okokból dulakodás kezdődött mögöttünk, majd hirtelen a tavaly szeptember 20-ról már ismerős maró könnygáz-szagot éreztük a levegőben.Annyi különbséggel, hogy akkor a tömegoszlató eszköz bevetése után hagyták oszolni a tömeget, most viszont a nem engedték ki a kb. 2 autónyi szélességű, magas házakkal szegélyezett szűk kis utcában megrekedt könnygázfelhőből friss levegőre a fuldokló embereket. Csak álltunk összepréselve, mint a szardíniák a konzervdobozban... Nekem is csak úgy sikerült kisurrannom a rendőrsorfalon, hogy a rosszul lett Morvai Krisztinát támogató HírTV-s riporter utat tudott kérni magának.

A kamera mindeközben végig forgott, így bizonyítékkal is szolgálhatok a megmagyarázhatatlan incidensről. Mert ha a rendőrök nem állják el a néhány tucat hazafelé tartó - gyakorlatilag mezei járókelőnek minősülő - ember útját, mindenki békésen hazatérhetett volna, és mindez nem történik meg.Valószínűleg a rendőrök frusztráltak voltak, amiért egész nap nem volt komolyabb rendbontás, így az események végén hazafelé tartókon vezették le a felgyülemlett indulataikat. Meg a 15-ére szánt, másnap lejáró szavatossági idejű könnygáz-adagot sem hagyták kárba veszni...Ahogy nézegettem a ma reggeli internetes sajtót, úgy tűnik, rajtam kívül nem sokan tartózkodtak kamerával a helyszínen, mondhatni Greyhound Blog exkluzív felvétel – írja blogján a kiváló videoösszeállításairól elhíresült Gery Greyhound.
 


Alább a Heti Válasz interjúja, a fideszes lap láthatóan nem hisz Morvainak - nem is vártunk mást.

Beszélni szeretett volna a rendőrökkel, mire át akarták vizsgálni a ruháját, majd lefújták könnygázzal – állítja Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője. A rendőrség mást mond: a BRFK közleményben cáfolta a vádakat, szerintük Morvai Krisztinát senki nem bántalmazta.


Kép: VJack

- Tegnap tényleg megverték a rendőrök?
- Könnygázt fújtak a szemembe, lökdöstek, rám támadtak.
- Mi történt pontosan?
- A Jobbik kampánynyitó rendezvényén voltam, onnan egy másik helyszínre kellett volna eljutnom, amikor jött a hír, hogy a Bazilikánál a rendőrség körbezárta az ott tüntetőket, s hogy nem engedik őket elvonulni. Gaudi-Nagy Tamással együtt úgy döntöttünk, hogy - már szinte hagyományosan - odamegyünk, beszélünk a rendőrökkel. Így is tettünk.
- Ekkor jött a gáz?
- Még nem. Azt láttuk, hogy a bejelentett tüntetést körülvették, és nem akarják elengedni az embereket. Közöltük velük, hogy ez jogellenes, mire azt mondták: mindenki elvonulhat, de csak az után, hogy átvizsgálják a ruháját. Felvilágosítottuk őket, hogy ilyen sincs egy jogállamban, mire azt mondták, akkor mindenkit igazoltatnak. Erre is kénytelenek voltunk ugyanazt mondani: ez szintén jogellenes.
 
- Az igazoltatás? Ahhoz, tudtunkkal, a rendőrnek joga van.
- Más a helyzet akkor, ha egy bejelentett tüntetés résztvevőiről van szó. Ha őket körbeveszik, és mindegyiküket igazoltatják - annak ellenére, hogy rendbontás nem történt - , az nem más, mint megfélemlítés. A gyülekezési jog lábbal tiprása. Márpedig a gyülekezési jog mindenkit megillet - ezért jogellenes ez az eljárás. Érveinket egyébként a rendőrök is elfogadták, és szépen elengedték a tüntetőket. Nagyjából negyvenen elindultunk a Nádor utcán, a Deák tér felé. Gaudi-Nagy Tamással úgy döntöttünk, addig még a tüntetőkkel maradtunk. Épp arról beszélgettünk, milyen jó, hogy így rendeződött a történet, amikor robajt hallottunk a hátunk mögött.
- Izgalmas.
- Hát még, amikor hátrafordultunk. Vagy száz rendőr rohant felénk, tonfákkal hadonászva: ugyanaz a kép, amelyet 2006 őszén láthattunk. A József Nádor térnél elénk is kerültek, és két oldalról szabályosan ránk támadtak.
- Vannak látható sérülései?
- Minthogy a Jobbik EP-listáját vezetem, rám két jobbikos „testőr" vigyázott, tehát engem csak taszigáltak és könnygázt kaptam a szemembe, amelytől egyébként nem csak én lettem rosszul, de néhány rendőr is. Viszont volt, akit a földön rugdostak, olyan is, akinek betört a feje. Azt hittük, 2006 nem ismétlődhet meg. Megismétlődött. Talán nem is véletlenül: ugyanaz az ember garázdálkodik ma is.
- Hogyhogy?
- A műveletirányító rendőr itt is az a Majoros nevű volt, aki 2006-ban az Astoriánál. Néhány perccel az után, hogy az egyeztetés után elengedtek minket, ugyanezek a rendőrök úgy támadtak ránk, ahogy begőzölt futballhuligánok szoktak a másik tábor huligánjaira.
- Ha mindez bizonyítható, nyilván tervez jogi lépéseket.
- Egyelőre még magamhoz sem tértem a történtek miatt. Próbálom összeszedni a gondolataimat, aztán eldöntöm, milyen lépést fogok tenni.

Kapcsolódó:

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready