Kedvencei a plüssállatok, nagy könyvtára van, és bizonyára rekorder dr. Perger Gyula toronyi plébános: három év alatt mind a négy faluja templomát felújítja. Alább a Vaol interjúja.
Azzal indítom beszélgetésünket, voltak-e emlékezetes húsvétjai?
Ó igen, életre szólóak - válaszolja dr. Perger Gyula, aki 1999 húsvétját említi. Bakonybélben haldoklott apáca nagynénje, s neki Budapestről, a szemináriumból sikerült egy barátja autójában időben eljutni hozzá. Még életben találta. Végig mellette lehetett, foghatta kezét utolsó délutánján. Haldoklásakor tapasztaltam meg apáca társainak abban az imádságos légkörében, milyen nagy igazsága Gárdonyi Gézának: Egy ajtó bezárul itt lenn a földön, s egy ajtó kinyílik ott fenn az égben. Aztán római tanulmányai alatt, 2011 húsvétján, a szentszéki nagykövet kísérőjeként ott lehetett Benedek pápa közelében minden szertartáson: nagycsütörtökön a lateráni bazilikában a lábmosáson, nagypénteken és nagyszombaton a Szent Péter-bazilikában, majd az Urbi et Orbi áldáskor is húsvétkor a Szent Péter téren.

Róma! 31 évesen, 2008-ban már PhD teológiai doktori diplomával a zsebében került az örök városba, a katolikus világ központjába, lett a Pápai Gergely Egyetem hallgatója dr. Perger Gyula. Káprázatos lehetett az a három év, lelkesedem én, mire ő:
Eddigi életem legnehezebb időszaka volt állandó tanulással: 46 vizsgával, két diplomamunkával és két nyelvvizsgával olaszból és latinból. Előtte az apáca nagynéném révén tizenegyszer járhattam Rómában, de abból a tizenegy alkalomból egy alatt többet láttam a városból, művészettörténeti csodáiból, mint tanulmányaim során az első évben. Tanultunk ógörögöt, óhébert is, de a legborzasztóbb a cicerói latin körmondatok olaszra fordítása volt persze nálam először magyarra, aztán olaszra. Viszont lett ott két brazil barátom, akik mindmáig a barátaim. Jártak is itt, vendégeim voltak a plébánián, megismerték a testvéreimet, édesanyám rendszeresen küld egyiküknek diót, mert az ott, Brazíliában ritka, karácsonyi csemegének számít.

A Tövismadarak című filmsorozatot hozom szóba. Gyula atya addig nem érti miért, amíg el nem mondom: annak idején szóbeszéd tárgya volt, hogy mer táncolni a főszereplő pap. Néhány hívétől hallottam, ő is táncol.
Hát igen, szeretek táncolni, de nem tudok. Közösségi táncokban szívesen részt veszek. Legutóbb a bucsui Rezedákkal jártunk néptáncot. Az egyházközségi bálon pedig afféle menyasszonytáncot jártam azzal, aki fizetett érte. Az így gyűjtött pénz is a felújításokat szolgálta .
Az első egyházközségi bálon 110-en, a másodikon 176-an, a legutóbbin 247-en vettek részt. Sokat sejtetőek a számok, a növekvő tendencia, amely mögött az a színtiszta valóság áll: dr. Perger Gyula kőkemény vidékfejlesztést valósít meg a rábízott falvakban. Torony, Bucsu, Dozmat és Sé plébánosaként négy felújításra szoruló templomot és plébániát kapott. Adóssággal megkapni egy felújításra szoruló plébániát? Előteremteni két műemlék templom felújításához a pénzt? Honnan, hogyan? Pedig Gyula atyának sikerült, nyáron befejeződnek a munkák: Sében a templom belseje, Toronyban a külseje és a belseje valamint a plébánia is, Dozmaton a teljes templombelső, Bucsuban a templom tetőszerkezete újult meg és a barokk oltárok valamint a szószék, hogy csak a legfőbbeket soroljam.
Amikor idekerültem, elhatároztam, hogy minden hónap első vasárnapján, a szentmiséken a templom javára perselyezünk. Ez 30-40 ezer forintot jelent havonta. Tudtam, hogy ez nem elegendő, így pályázati lehetőségeket kerestünk. Nyertünk is az eltelt két és fél év alatt 84 millió forintot. Ezekkel, és a püspöki hivatal segítségével vágtunk bele a felújításokba.

Fatimai szobor vándorol egyik faluból a másikba, s minden hónap 13-án, a fatimai esten egymás templomába járnak el a hívek imádkozni a magyar hazáért, s annak lelki megújulásáért.
Gyula atya egyháztörténész, püspöki referens az egyházmegyei gyűjteményekben, lektora volt egy XII. Piusz pápáról megjelent könyvnek. Mária tiszteletét édesapjától örökölte, Mindszenty József, II. János Pál pápa és Teréz anya egyaránt a példaképei. Szereti Zoránt, felkérésére ősszel várhatóan Charlie ad jótékonysági koncertet Toronyban.
Milyen a jó pap? Dr. Perger Gyula válasza: amikor februárban püspöki vizitáció volt négy falujában, annak örült, hogy hívei nem a felújításokat említették a püspök úrnak, hanem azt: közösséget épít papjuk, s érzik a személyes törődését.

Márai Sándorral együtt vallom: az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. Ember vagy, tehát ember módra az emberek között kell élned. Ember módra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad mélyén az a szándék van: nem ártani az embereknek. Néha csak azzal, hogy nem hallgatunk el tényeket, néha csak azzal, nem adok igazat, ha mindenki kiabál: igen, igen! A halálos ágyunkon csak akkor pihenhetünk nyugodtan, ha minden nap, minden öntudatunkkal az igazságot szolgáljuk. Ezt a krisztusi örök igazságot szeretném közvetíteni és szolgálni a rám bízottak körében.
(Vaol; képek: nyugat.hu, internet)