Bezár!
2020. augusztus 7., péntek, Ajándok, Ibolya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:12 Kaliforniai álom: közel húszezer rabot szabadít fel a nyitott börtönkapuk politikája11:40 A 151-es busszal ütközött össze egy személygépkocsi Kispesten11:24 Megszületett a bérmegállapodás a Postánál11:03 A miniszterelnök nem érti, hogy a magyarok miért zsonganak be fiúgyermek születésekor10:44 Deutsch lobbizhatott a WADA-nál: januártól nyugodtabban drogozhatnak a sportolók10:28 Hatezer-kétszáz forintért vitték be az erdőbe áldozatukat a decsi cigányok10:19 Az arab fedővállalkozást nem vette be a NAV: csattant a bilincs egy "közismert" kelet-magyarországi milliárdos csuklóján09:54 Kigyulladt egy faipari épület Hajdúböszörményben09:37 Bulgáriában felszámolták az útkereszteződésekben héderező tüntetők sátortáborait09:26 Meghalt két idős beteg, huszonnéggyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon09:09 Görögország éjszakára lezárja határátkelőit08:46 Orosz vezérkar: rakétatámadásra atomcsapás lesz a válasz08:31 "Kanada hasznot húz belőlünk, ahogyan azt szokta" - az USA ismét vámot vet ki az alumíniumtermékekre08:16 A feszültség is kirobbant a bejrúti utcákon07:59 Gyengült a forint
24 óra legolvasottabbjai

Jó és szép, Kultúra :: :: Hozzászólások

"Istentől kapott értékeinkre saját szülőföldünkön, az ő tenyerén kell vigyáznunk"

Reklám

A kötelező létszámkorlátozás miatt előző évekhez képest idén jóval kevesebb résztvevővel tarthatták meg a csíksomlyói hegynyeregben az Ezer Székely Leány Napját szombaton. A székely kultúra kiemelkedő ünnepét szentmise, tánc és az elmaradhatatlan közös fotó tette emlékezetessé - írja a Székelyhon.
Zoom
Fotók: Veres Nándor / Székelyhon
Ferencz Csaba, Csíkpálva község polgármestere az esemény felkonferálásaként úgy fogalmazott, a székelység számára ez a találkozó az év egyik legszebb ünnepe.
„Ez a nap összehív minket Csíksomlyóra a különböző térségekből. Sokan próbálják elhitetni velünk, hogy Székelyföld nem létezik. Mi tudjuk, hogy ez a nap a szellemi és kulturális értékrendünk megőrzésére kötelez, ezért is jelenhetjük ki, hogy Székelyföld volt, van, és lesz” – emelte ki az elöljáró, hozzátéve, a székely népviselet a munka, a szorgalom és a megmaradás jelképe.
Zoom
Ferencz Csaba, Csíkpálva község polgármestere
A polgármester hangsúlyozta, „minél erősebb a szél, annál kitartóbbnak kell lennie a fának.”
Mivel az idei esemény házigazdája a Csíkpálfalva községhez tartozó Csíkdelne volt, a hagyományokhoz híven a helyi plébános, Csíki Szabolcs mutatta be 11 órától a szentmisét. Székelyföld ifjúsági lelkésze szentbeszédébe belefoglalta, történelmi időket élünk, rengeteg velejáró változásban van részünk nap mint nap.
Ünnepeink rendhagyók, de egy biztos, ebben a furcsaságban most is jelen van az Isten. Ő most is üzenni, bátorítani, és lelkesíteni akar bennünket. A mai nap egy lelki megújulást kínál a székely népnek, odafordulást Istenhez és embertársunkhoz egyaránt
– fogalmazott a plébános.
Zoom
Csíki Szabolcs
Prédikációjában kitért a fiatalságra is: „Székely fiatalok, gyönyörködik bennetek az Isten. Ő maga saját játszótársává tett, nekünk, székelyeknek pedig ez nagy bátorítás. Istentől kapott értékeinkre saját szülőföldünkön, az ő tenyerén kell vigyáznunk” – emelte ki az egyházi elöljáró.
A szentmisét követően Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte az ünneplő tömeget. A városvezető megköszönte mindazok jelenlétét, akik úgy érezték, szombaton a hegynyeregben a helyük.
Zoom
Ráduly Róbert Kálmán polgármester
„Az Ezer Székely Leány Napja és a székely népviselet olyan fogódzók, amelyekkel minden időben újrakezdhetjük a megszakadónak látszó életünket. Kemény harcok évszázada van mögöttünk. A találkozó hagyománya is arra tanított meg bennünket: nincs győzelem küzdelem és szenvedés nélkül, nincs eredmény erőfeszítések nélkül, nincs aratás vetés nélkül” – mutatott rá a kulturális értékek megőrzésének fontosságára. A polgármester kitért az egymáshoz való tartozás megbecsülésére is.
Együtt családot, közösséget alkotunk. Ahelyett, hogy a mércét lejjebb tennénk, én arra hívom önöket, hogy mi inkább magasabbra tegyük, hiszen vannak értékeink és hagyományaink. Ma itt megmutattuk, hogy hol van a kezdőpontunk, és kikre milyen módon lehet számítani.
Ezt követően sóvidéki és felcsíki rövid néptáncokkal szórakoztatta a kilátogatókat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Egy pár perces közös tánc is helyet kapott a programban, amely során az egy háztartásból lévők együtt, a többiek egyénileg követték a színpadi táncosok koreográfiáját.
A Hargita Nemzeti Székely Nép Együttes, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány és Csíkszereda önkormányzata által szervezett esemény záróakkordjaként – a megfelelő távolságtartási szabályok figyelembevételével – elkészült az ezúttal kevésbé hagyományos közös fotó is, majd a székely és magyar himnuszok eléneklésével ért véget az idei rendhagyó Ezer Székely Leány Napja.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready