2020. október 2., péntek, Petra, Tomaj napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:40 Szíria nem békül a zsidókkal22:20 Rendőrautóval és kamionnal ütközött egy migránscsempész Veszprémben 22:08 Erdogan: az EU hatástalanná, vízió nélkülivé és sekélyessé vált21:55 Örményország hazarendelte izraeli nagykövetét az azeri fegyvereladás miatt21:38 Lengyelországban több járásra kiterjesztik a szigorításokat21:25 Október első hétvégéjén még 20 fok feletti meleg várható21:05 Meddig tartható még Magyarország az Európai Unió elkorcsosult kommunájában?20:51 Kinevezték az Alkotmányvédelmi Hivatal új főigazgatóját20:33 Ismét megnyílt a damaszkuszi nemzetközi repülőtér20:12 A Moszad vezetője magas rangú bahreini biztonsági tisztségviselőkkel találkozott19:23 A "balliberális Kuruc.info-ügy": van még lejjebb18:54 Hegyi-Karabah - a szakadárok lelőttek két azeri repülőgépet18:20 Novák úgy véli, ha Kari Geri megtanulna vezetni, talán nem mázoltatna mindenhova sárga csíkokat17:50 Müller: ez eddig a legmagasabb halálozási adat, de mindegyik elhunyt szenvedett valamilyen krónikus betegségben17:36 Libanon tárgyalni fog Izraellel a vitatott határszakaszokról
24 óra legolvasottabbjai

Programajánló, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Gyalázat és hallgatás

Reklám

A múlt héten, mint arról mi is beszámoltunk, az úzvölgyi szégyen újabb fejezetéhez érkezett. A moniesti ügyészség szerint a „Ki a magyarokkal az országból!” csupán egy „magyarellenesnek vélt jelszó”, és nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak. A Hotnews.ro portál pénteken ismertette azt a rendeletet, amellyel a moinesti bíróság melletti ügyészség ügyésze vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében. Ne keressük, mert szavak nincsenek rá, mennyire vérlázító.
Zoom
Képek: uz.volgye.ro
Tipikus román tempó, hogy kizárólag román nemzetiségű tanúkat hallgattak meg egy olyan ügyben, mely színtisztán etnikai, tehát magyar-román alapú. Ez egy vicc. Sajnos igaza van Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének, ki a múlt héten az Eleminek nyilatkozta, legalább 5-6 vádpontot is fel lehetne sorolni, ami tavaly nyáron történt az úzvölgyi katonai temetőben, sírrongálás, tettlegesség, és így tovább, bár nem lepte meg a döntés. Leszögezte, úgy tűnik, a romániai jogorvoslati lehetőségek ezzel kimerültek, nem optimisták, de természetesen nem adják fel a küzdelmet, és tovább folytatják.
Beszédes, hogy ez még Romániában sem maradt szó nélkül. Közleményben szólította fel az Active Watch bukaresti emberi jogi szervezet a román Igazságügyi Felügyeletet, hogy vizsgálja ki: miként tekinthette Daniel Constantin Galbeaza moinesti ügyész úgy, hogy nem minősül gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly júniusban skandált jelmondat.
Az Active Watch ugyanakkor felszólította a főügyészséget és az igazságügyi minisztériumot, hogy tegyenek erőfeszítéseket az ügyészek képzésére, és az olyan esetek helyes kezelésére, amelyeknél a gyűlölet által motivált bűncselekmények gyanúja áll fenn.
„Nem értjük, hogy egy deportálásra történő nyilvánvaló felszólítást hogyan lehet „vélt jelszónak” tekinteni. Milyen más megfogalmazást kellett volna használni, hogy az ügyész ne csak gyanítsa, hanem biztos legyen a felszólítás kirekesztő jellegében?” - idézte a Libertatea.ro portál a közleményt.
Reményeket persze ne tápláljunk, pusztába kiáltott szó marad mindez, következménye nem lesz. De vizsgáljuk meg, mi ad egyre nagyobb és nagyobb biztatást a románoknak! Hát pont az, és ez bőven a szégyen kategóriája, hogy míg egy román érdekeltségű emberjogi szervezet is szót emel, addig a magyar kormány hallgat. Vagy fogalmazzunk markánsabban, kussol.
Zoom
Ha nagyon megerőltetjük a memóriánkat, arra emlékezhetünk, hogy még tavaly nyáron, mikor megtörténtek a botrányos események, a magyar kormány jegyzékben „tiltakozott”, a román követ kérésre sem volt hajlandó előállni, aztán annyiban is maradt az egész.
2019 nyarán úgy fogalmaztak, a magyar kormány elvárja, hogy ha már megelőzni nem tudták az eseményeket, akkor Románia legalább utólag adjon elégtételt és magyarázatot. Tessék, itt a „magyarázat”, és a válasz erre mély lapítás a kormány részéről. Egyébként némileg hasonló ahhoz, minthogy a „keresztény kultúra” védelmezőjeként tetszelgő Orbán Viktor szintén nem mer megszólalni akkor, mikor a keleti kereszténység egyik legjelentősebb építészeti szimbólumát, a Hagia Sophiát alakítja mecsetté a magyar miniszterelnök jó barátja, Erdogan. Fontosabb az ő érzékenysége, mint a keresztény kultúra.
De visszakanyarodván a román-kérdésre, ilyen sunyi hallgatást egy állam egész egyszerűen nem engedhet meg magának, hacsak nem akar nevetségesnek látszani a másik, ez esetben a román szemében. Mert így az is. Jót röhögnek rajtunk. És nem fognak megállni, történni fognak még nagyobb tragédiák is, ha hagyjuk.
Lantos János – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready